субота, 13. јануар 2018.

Takmicenje iz programiranja 2017 - Prirpeme - Testiranje programskog koda

Drage takmičarke i dragi takmičari,
 
Na jučerašnjem času dodatne nastave, odnosno priprema za takmičenje objašnjavali i testiranje programskog koda. Tačnije akcenat je bio na testiranje izvršnog (exe) programa, redirekciji ulaza/izlaza, odnosno pravljenju BATCH fajla za testiranje našeg programa za sve test primere koje je pripremila komisija i na osnovu kojih su predati zadaci ocenjeni.
 
Jedna od veoma dobrih osobina ovog takmičenja, što komisija svih ovih godina, posle svakog kruga takmičenja, odnosno objavljivanja preliminarnih rezultata dostavlja i sve test primere koji su korišćeni prilikom ocenjivanja/bodovanja rešenja zadataka takmičara, a koji ostaju distupni godinama nakon tog kruga takmičenja. Osim što svaki takmičar može sam da se uveri kako mu je bodovan zadatak i koji test primeri su prošli, a koji ne, može mnogo toga i da nauči o tehnikama programirnja, a posebno o ispunjavanju zahteva navedenih u zadatku počev od ograničenja, pa kasnije sve do vremenske optimizacije.
 
U prilogu se nalazi detaljnije uputstvo kako da već sada i što čeće rešavate i testirate svoja rešenja zadataka. Naravno ostaje nam najteži deo - optimzacija vremena potrebnog za izvršavanje programa. O tome ćemo postepeno kroz sledeća uputstva.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: