петак, 21. септембар 2018.

3. Razred: Programski jezici i okruzenja za razvoj programa - Uvod

Drage učenice i dragi učenici 3. razreda,
 
Rok za postavljanje rešenja prvih 10 zadataka je bio do 15.09. Skoro svi učenici III-5 su postavili svoja rešenja, koja su već ocenjena. Učenici koji još uvek nisu postavili rešenja svih (prvih 10) zadataka potrebno je da to urade što je moguće pre, jer već uveliko prelazimo na sledeće teme, onosno pisanje, uređivanje i testiranje programskog koda u nekom od programskih jezika korišćenjem drugih razvojnih okruženja.
 
Takođe, potrebno je da učenici koji još uvek nisu završili inicijalni test urade to što je moguće pre.
 
Na svim časovima do danas, naučili smo da koristimo alat FlowGoritam za algoritamsko rešavanje zadataka, testiranje algoritamskog rešenja i automatsko generisanje programskog koda u nekoliko programskih jezika, kao i kopiranje linija automatski generisanog programskog koda u jednostavan editor, odnosno txt fajl, ali još uvek nismo menjali i testirali linije programskog koda.
 
Takođe, videli smo kako izgleda algoritamsko rešenje istih i sličnih zadataka, kao i odgovarajući programski kod (u Pascal-u i malo u Pajtonu) na tabli, odnosno u svesci, bez korišćenja alata FlowGorithm kao pomoći, kao i male razlike tih rešenja na tabli i u FlowGorithm-u.
 
Program FlowGorithm moćićete da koristite kao pomoć za rešavanje skoro svih školskih zadataka u 3. razredu (sem na pismenim proverama). Ipak, tokom cele godine, akcenat će biti na pisanju, uređivanju i testiranju programskog koda, a podrazumevaće se da ćete za većinu zadataka bez većih problema biti u stanju da sami pripremite odgovarajuće algoritamsko rešenje.
 
Dok budemo učili pisanje, uređivanje i testiranje progamskog koda biće neophodno da izaberemo i programski jezik i odgovarajuće razvojno okruženje. Tokom cele godine uglavnom ćemo učiti i koristiti programski jezik Pascal i razvojno okruženje Lazarus odnosno Delphi. Lazarus je besplatna verzija komercijalnog razvojnog okruženja Delphi. Ipak, često ćemo neke primere i zadatke posmatrati i kroz programske jezike kao što su Pajton, C++, C# i Java, kao i kroz neka druga razvojna okruženja.
 
Kako bi što više izbegli zavisnosti i specifičnosti, kao i nepotrebne intalacije različitih verzija razvojnih okruženja, često ćemo koristiti i besplatna onlajn razvojna okruženja, kao i portal petlja.org. O svemu ovome biće više reči na sledećim časovima i u učionici i u kabinetu.
 
Ipak, veoma je važno da se što bolje pripremimo za ovu olast, pa je neophodno da svako od vas, do kraja sledeće nedelje, odnosno do 30.septembra, samostalno, kod kuće, korišćenjem udžbenika, sveske i dostupnih materijala na internetu, pročita i prouči sledeće:
 
1.3. Окружења за развој програма, превођење и изградња програма
2. Objektno orijentisano programiranje - iz udžbenika
 
3. Kreiranje aplikacija u integrisanom razvojnom okruženju
 
3.2. Апликације са командно-линијским и графичким корисничким интерфејсом
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: