среда, 11. мај 2011.

DIS: Informatika 2011

Zanimljiva predavanja na skupu Informatika 2011
 
DRUŠTVO ZA INFORMATIKU SRBIJE (DIS) u saradnji s Matematičkim fakultetom i Beogradskim sajmom, organizovalo je u utorak 10. maja naučno stručni skup Informatika 2011. na temu „Novi trendovi u razvoju informacionih sistema", na kome je održano sedam zanimljivih predavanja.

Bio je to 38. takav skup koji svake godine u vreme Sajma tehnike okuplja stručnjake i korisnike iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija da bi im predstavio nove trendove u razvoju informacionih sistema i pružio priliku da razmene praktična iskustva u ovoj oblasti.

Skup je otvorila Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu, koja je posle konstatacije da se naš državni vrh ne zanima previše za IT sektor i pored njegovog značaja za razvoj naše privrede i celog društva, ipak najavila da će se do 11. juna, Dana digitalne agende, završiti nekoliko značajnih projekata. Ustavni sud Srbije uvešće elektronske sednice i e-upravljanje svojim predmetima, automatizovaće se procesi u sekretarijatu za zakonodavstvo i unaprediti portal e-Uprava, a 2910 osnovnih škola u Srbiji dobiće računarske kabinete u okviru projekta Digitalna škola. Paralelno s njim odvija se i projekat Digitalni čas čiji je cilj da nastavnike stimuliše da digitalno pripreme predavanja iz svojih predmeta i uključe ih u bazu iz koje bi ih koristili i drugi. Do juna se očukuje veći broj takvih predavanja. Za projekat digitalizacije televizije rekla je da se za sada odvija po planu, ali da nije sigurna da će početi da se primenjuje u aprilu 2012, jer postoji mogućnost da taj rok pomeri sledeći izborni ciklus.

Posle njenog govora i pozdravnih reči Nikole Markovića, predsednika DIS-a, prvo predavanje održao je profesor Fakulteta organizacionih nauka dr Božidar Radenković i ono je bilo posvećeno ulozi društvenih mreža u poslovanju preduzeća. Pošto je definisao pojam i karakteristike društvenih mreža, profesor je najpre istakao one koje se koriste u svetu i u Srbiji, a potom analizirao njihove usluge i primenu, poslovne modele njihovih prihoda, i primenu društvenih medija u poslovanju i marketingu. Od zanimljivih zaključaka do kojih je došao istaknućemo podatak da se naša državna i javna uprava više služe društvenim mrežama nego privreda i činjenicu da trećina stanovništva koristi Fejsbuk, po čemu smo u samom svetskom vrhu.

Dušan Berdić iz Privredne komore Srbije govorio je zatim o elektronskim servisima za privredu koje promoviše
Privredna komora Srbije, a Damir Baralić o novim elektronskim servisima na portalu еУправа. Potom je Saša Blagojević iz kompanije Hjulet-Pakard upoznao prisutne s nekoliko praktičnih primera računarskog oblaka koji su realizovani tehnologijom ove kompanije u Francuskoj, Slovačkoj i Moldaviji. Poseban naglasak stavio je na rešenje francuskog telekoma SFR čije usluge danas koristi preko 150.000 tamošnjih kompanija.

Vojislav Rodić je kao član radne grupe Registra nacionalnog internet domena Srbije (
RNIDS) koja je napravila Predlog pravila za registraciju ćiriličkih domena u novom ćiriličkom domenskom prostoru .срб, objasnio kako će se sprovoditi registracija i na primerima pokazao kako će se primenom transliteracije postojeća latinička imena domena .rs pretvarati u ćirilička. Video snimak njegovog predavanja biće objavljen na Jutjubu.

U ime tročlanog autorskog tima rada objavljenog pod naslovom „Primer upravljanja projektom korišćenjem softvera Kanban" (prof. dr Jasmina Nikolić, prof. dr Jelica Protić i Dejan Ristanović) govorio je njegov muški predstavnik kome se umesto vođe projekta Jasmine Nikolić pridružila Svetlana Todorović (obe sa Filološkog fakulteta u Beogradu). Kanban je sistem za agilno upravljanje radnim procesima zasnovan na iskustvu, transparentnosti, stalnoj promeni prioriteta, samoorganizovanju i odgovaranju na promene u realnom vremenu. Ristanović je u kratkim crtama objasnio njegovu metodologiju i sistem rada, a Todorovićeva kako se veb aplikacija
Leankit Kanban konkretno koristi na Filološkom fakultetu u okviru projekta REFLESS Tempus.

Doc. dr Miroslav Marić s Matematičkog fakulteta i Milena Marić iz Arhitektonske tehničke škole u Beogradu nisu u srodstvu, ali su kao matematičari zajednički osmislili način izrade hipertekstualnih, interaktivnih nastavnih materijala za predmet matematika korišćenjem besplatnog programskog paketa Geogebra, o čemu je govorila Marićeva. Geogebra uspešno povezuje geometriju, algebru i analizu i u kombinaciji sa savremenim veb tehnologijama (Javascript, MathJax...) omogućila je stvaranje interaktivnog
nastavnog materijala za učenike srednjih škola, dostupnog preko interneta.

DIS je od ovih sedam predavanja pet objavio u zborniku sa skupa (nedostaju samo Berdićevo i Blagojevićevo), a ukoliko ih bude ponudio kao prezentacije moći će da se vide
ovde.

Posle predavanja, kako je to već uobičajeno, održana je i redovna godišnja skupština Društva za informatiku Srbije.

(M.V.)

Нема коментара: