среда, 11. мај 2011.

NasaSkola: Dodela nagrada

Učenje u 21. veku – nove tendencije

maj 10th, 20115:25 pm

Učenje u 21. veku – nove tendencije

Proglašenjem pobednika takmičenja za najbolju elektronsku  lekciju iz engleskog jezika i informatike, kao i panel diskusijom na temu „Učenje u 21. veku – nove tendencije", završen je prvi deo projekta „e-Škola" koji sprovode grupa studentata Univerziteta u Nišu uz podršku Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice" (PECD program).
O novim modelima učenja i mogućnostima korišćenja elektronskog učenja u našem obrazovnom sistemu razmatrano je i na panel diskusiji čiji su učesnici bili stučnjaci iz ove oblasti.
U cilju modernizacije nastave u srednjim školama, razmene dobre obrazovne prakse i pospešivanja saradnje nastavnika i učenika putem interneta, studenti su oktobra prošle godine pokrenuli portal www.nasaskola.net kao jedinstven u Srbiji po tome što spaja elektronsko učenje i društveno umrežavanje.
Portal ima više od  3200 korisnika, a prema dosadašnjim rezultatima odeljak za elektronsko učenje sadrži preko 400 lekcija i drugih materijala za učenje preko interneta. Najposećeniji predmet je informatika.
Kako bi se gimnazijalci motivisali da preuzmu aktivnu ulogu u svom obrazovanju i uverili da učenje može biti zanimljivo, organizovana su takmičenja za najbolje lekcije. Ranije je održano takmičenje iz srpskog jezika i matematike, a na upravo završenom takmičenju iz engleskog jezika i informatike pobednici su: Miodrag Mijajlović „Računarske mreže" ( I mesto), Stefan Nikolić „Baze podataka" (II mesto) i Branislava Živković „Clothes – vocabulary and idioms" (I mesto), Natalija Kandić „Sleng" (II  mesto). Pobednici su izabrani spajanjem glasova učenika i ocene profesora, a za svoj rad  nagrađeni su vrednim nagradama.
U projekat su od početka uključene sve niške gimnazije, a od nedavno i gimnazija iz Aleksinca. Pored učenika, u „našoj školi" aktivno je 40 profesora. Ovaj projekat treba da doprinese popularizaciji učenja i povećanju informisnosti mladih o mogućnostima za neformalno obrazovanje.
Projekat „e-Škola" se realizuje u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice" (PECD program) koji se sprovodi pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d. U cilju održivosti projekta i što uspešnije realizacije ideje o modernizaciji učenja, studenti koji sprovode projekat osnovali su NVO „Suprima".

 

Нема коментара: