понедељак, 2. септембар 2013.

??????? ? ??? ??????

 Семинар у Јад Вашему

 

 

"Подићићу у кућисвојој и међусвојимзидовимаспоменик и име (ЈадВашем)… даћуимвечноимекојенећебитиискорењено."                        Исаија 56:5

 

Меморијални центар Јад Вашем  у Јеусалиму, основан је 1958. да би се бавио  истраживањем Холокауста и чувањем успомене на његове жртве. Холокауст је  јединствени догађај у историји човечанства и представља поништење основни вредности људске цивилизације и опомиње будуће генерације да се такав злочин никада више не понови. У Холокаусту је стадало, између осталих,и око 6 милиона Јевреја.

Јад Вашем је подигнут на" Брду сећања" и заиста је импозантно архитектонско достигнуће. У оквиру овог центра налази се Историјски музеј Холокауста, галерија, Дечији меморијал, Долина заједница, Дворана сећања, Авенија праведника међу народима и мноштво споменика.  Јад Вашем је и место где се налази  Институт за проучавање Холокауста, највећа библиотека и архива о Холокаусту на свету, Мултимедијални центар као и  Међународна школа за образовање о Холокаусту.

http://www.youtube.com/watch?v=6X6ku8KNsOw

 Међународна школа о Холокаусту, организује семинаре и издаје едукативне материјале за полазнике из читавог света. Задатак семинара је да полазницима објасни  феномен Холокауста, не само као историјску појаву већ и крозуметност, музику, књижевност, теологију и драмуи да полазницистекнуширеразумевањеоногаштоседогодило у томвременскомпериоду. Задатак  семинара је и да покаже  како предавати  Холокауст, које методе применити, како да ова важна и тешка прича из прошлости, допре до ученика на правилан начин.

Ова школа организује седмодневни семинар за полазнике из Србије и Републике Српске. Ове године семинар је одржан у периоду од  15 до 21. jула. Међу учесницима су били наставници, библиотекари, активисти НВО, предстваници Министарства просвете и  Министарства културе. Отварању семинара присуствовали су, амбасадор Србије у Израелу  мр.ЗоранБасараба и помоћник шефа Представништва  Републике СрпскеуИзрелу Александар Николић,  који су заједно  са директорком европског одељења школе – РајчелБадКаплан, упутили добродошлицу групи.

 

Домаћин и ментор српске групе, била је Др Хава Барух.

Програм семинара је изузетно садржајан ,са заиста врхунским предавачима.  Међу педавачима су били  Проф. Мехман Дан – директор Института за истраживање Холокауста, Др. Рафи Ваго – историчар са универзитета у Тел Авиву,  ШуламитИмбер – педгошки директор школе, Др. ЕфраимЗуроф – директор Визентал института , и други. Поред предавања, у оквиру семинараоджане су и радионице, организована је посета меморијалном ,истраживачком, визуелном  одељењу комплекса Јад Вашем. Изузетно потресни и емотивни били су сусрети са људима који су преживели Холокауст.

 

Упркос веома интезивном програму семинара Међународне школе,домаћини су организовали и посету знаменитостима Јерусалима и излет на север Израела. Посетили смо  заиста импресиван Mузеј Израела, Стари град, Назарет, Галилејско  језеро и друга места. Веома занимњиво и лепо искуство била је посета  си посету синагоги током шабатне церемоније.

Наше дипломате, организовале су посету православној патријаршији и  пријем код Јерусалимског патријарха.

Нема сумње да је ово један од врхунски осмишљених и организованих семинара. Нема сумње да сви људи из Јад Вашема искрено верују у  мото овог центра- СЕЋАЊЕМ НА ПРОШЛОСТ,ОБЛИКУЈЕМО БУДУЋНОСТ-

Нема коментара: