U selu Dragačica završena je izgradnja prve elektrane na biogas u Srbiji. Ova elektrana će za proizvodnju struje koristiti  kukuruz.

Projekat za izgradnju elektrane uradio je i realizovao   Čačanin, mašinski inženjer, Milan Filipović na svom imanju u Dragačici.

mini-elektrana-na-biomasu

U planu je da ova elektrana  proizvodi oko 600.000 kilovata godišnje. Autorova  računica je da bi za godinu dana trebalo da zaradi oko 100.000 evra.

Za proizvodnju struje u ovoj elektrani godišnje bi se trošilo oko 1.500 tona sirovine (kukuruza, stočnog graška, deteline i obične trave).
Milan Filipović tvrdi, prema svojim proračunima,  da je mnogo isplativije kukuruz koristiti za elektrane, nego za tov stoke.

Ova elektrana će moći da  strujom snabdeva oko 40 domaćinstava.

     Za proizvedenu energiju autor kaže da dobija nadoknadu od države pa će mu se izgradnja elektrane isplatiti za dve godine rada.

Uvođenjem novih tehnologija i praksi u oblasti korišćenja biomase u Srbiji ima veoma veliki značaj i pozitivan uticaj na jačanje poljoprivrede i ruralnog razvoja u celini, kao jednog od bitnih faktora u postizanju održivog i ravnomernog razvoja, kako unutar samih regiona, tako i između svih regiona  Srbije.