среда, 22. октобар 2014.

Takmicenje u besednistvu 2014

Поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата

и седамдесет година од ослобођења Србије у Другом светском рату

Прва нишка гимназија Стеван Сремац

у сарадњи са градском општином Медијана

ОРГАНИЗУЈЕ


ТАКМИЧЕЊЕ

У БЕСЕДНИШТВУ

Уместо да будете само добри, потрудите се да створите стање које омогућава доброту


Ссветски ратови су показали да иако свет болује од неправде, много више болује од недостатка љубави, братства и човечности. Обележавање значајних годишњица светских ратова је прилика за промовисање мира и толеранције међу људима и развијање универзалних људских права и слобода. Од изузетног је значаја да млади људи промишљају и заступају ове вредности, а један од најважнијих задатака школе је да им у томе помогне. У жељи да допринесемо остваривању тог задатка организујемо такмичење у беседништву које поред заступања моралних вредности има за циљ и неговање говорничке вештине младих људи.

Учесници конкурса написаће своје говоре на тему: Уместо да будете само добри, потрудите се да створите стање које омогућава доброту (цитат Бертолда Брехта). Тема је дата широко да би учесници могли да испоље своју индивидуалност и слободу, знање и креативност у осветљавању сложеног односа између личних и друштвених моралних вредности.

На такмичењу могу учествовати ученици средњих школа и студенти.

Пријаву за такмичење кандидати могу послати поштом или електронским путем.

Рок за пријаву говора је од 23. октобра до 10. новембра 2014. године.

Пријављени говор треба да садржи између 700 и 1000 речи, при чему беседа не сме трајати краће од 5 ни дуже од 7 минута.

Комисија ће од свих пријављених говора изабрати 10 најбољих, чији ће аутори наступити у финалу. Том приликом говори ће бити оцењивани на основу следећих критеријума: организација садржине говора (почетак, разрада, закључак), стил (креативност и оригиналност), прибраност (контрола и став), изражајност (гестикулација и израз лица), употреба гласа (висина, јачина, темпо, тишина, изражавање емоција) и однос са публиком (контакт очима и учешће публике).

Финално такмичење одржаће се у свечаној сали Прве нишке гимназије Стеван Сремац у четвртак, 20. новембра 2014. године у 14.00 часова.

За троје првопласираних такмичара, о којима ће одлучивати стручни жири, припремљене су пригодне награде.

 

Нема коментара: