понедељак, 1. фебруар 2016.

Razmena ucenika srednjih i osnovnih skola izmedju grada Trebinja i Gradske opstine Medijana

 

У организацији општине Медијана организовано је путовање за 40 ученика и 8 пратилаца, пет средњих (Гимназије ''Стеван Сремац'','' Бора Станковић'', ''Девети мај''; Медицинска и Економска) и три основне школе (''Душан Радовић'', ''Цар Константин'' и ''Вожд Карађорђе''). Из Прве нишке гимназије у размени су учествовале Јорданов Милица II-1, Недељковић Анђела и Томашевић Катарина II-2, Степановић Даница II-5.

понедељак 25.01.2016. године

Sremac 2016 Trebinje 01

На путу за Требиње, обишли смо чувени мост у Вишеграду о коме је наш нобеловац, Иво Андрић, писао у роману ''На Дрини ћуприја''. Обишли смо Андрићград тј. Каменград, етно насеље на ушћу река Рзав и Дрина. Увече је организован смештај ђака у породицама својих вршњака из Требиња.

уторак 26.01.2016. године

Sremac 2016 Trebinje 03

Ученици су заједно са својим домаћинима посетили прва два часа у Гимназији ''Јован Дучић'' и активно учествовали у њима.

Oрганизован је пријем код градоначелника Требиња Славка Вучуревића. Том приликом градоначелник је честитао 17-ти рођендан нашој ученици Степановић Даници. Ученицима и пратиоцима подељене су пригодне књиге о Требињу (алманах и каталаг).
Након пријема, директор гимназије Драгослав Бањак организовао је за гимназијске професоре обилазак требињске гимназије и упознавање са колегама. Разговарано је о могућим облицима сарадње између наших гимназија.
Увече је организована свечана Светосавска академија у Културном центру Требиња.

среда 27.01.2016. године

Sremac 2016 Trebinje 34

Присуствовали смо сечењу колача и Светосавској академији основних и средњих школа. У Требињу имају лепу традицију, да је једна од требињских  школа домаћин школске славе за све требињске ученике и професоре. Ове године домаћин је била Основна школа ''Свети Василије Острошки''. Школа је организовала Светосавску академију у Културном центру Требиња, а затим ручак у својој школи.

По подне је организован обилазак града од стране домаћина.

четвртак 28.01.2016. године

Sremac 2016 Trebinje 63a

Требињска општина организовала је излет за ученике госте и домаћине, као и пратиоце. У пратњи локалних водича, обишли смо манастир Тврдош и његов вински подрум. Манастир Завала, изграђен у стени, са прелепим погледом на Попово поље оставио је велики утисак на ученике. У Поповом пољу, обишли смо село Мркоњић, место рођења Светог Василија Острошког.

Требиње је родни град чувеног песника Јована Дучића. Обишли смо његов гроб у Херцеговачкој Грачаници на брду Црквине изнад Требиња. Након тога организован је пријем у Саборном храму Требиња.
Увече је организована забава за ученике госте и домаћине у Клубу за младе.

петак 29.01.2016. године

Sremac 2016 Trebinje 74

Из Требиња су нас испратили родитељи, ученици и представници општине Требиње и Медијана. На путу за Ниш обишли смо манастир Острог у Црној Гори. Организован је превоз до горњег манастира, обилазак цркве Светог Ваведења, кивота са моштима Светог Василија Острошког, конака. Организован је и обилазак доњег манастира и ручак за све ученике и пратиоце. Од монаха манастира добили смо сувенире и пригодне књиге.

Одушевљени смо пријемом и указаним гостопримством домаћина. Надамо се да ће ова сарадња постати традиционална и да ће доћи до братимљења наше и требињске гимназије. Сматрамо да би та сарадња у многоме обогатила рад обе школе. Поносимо се дружењем, организованошћу и предузимљивошћу ученика оба града. Наши комплименти челницима општине Медијана и града Требиња на организацији пута.

Наше путовање је пропраћено и од стране медија:

Прилози:

Весна Бабовић

Нема коментара: