среда, 5. децембар 2018.

Takmicenje iz programiranja 2018 - Pripreme - Obavestenje

Drage učenice i dragi učenici,
 
Za pripreme za takmičenje iz programiranja do 05.devembra prijavili su se sledeći učenici:
  1. Petrušić Arsnije, I-6
  2. Petković Veljko, II-5
  3. Zlatković Aleksa, III-2
  4. Vasić Milić, III-5
  5. Golubović Ksenija, III-5
  6. Đorđević Matija, III-5
  7. Jovanović Vuk, III-5
  8. Kovačević Petar, III-5
  9. Rilak Nikola, III-5
  10. Trajković Anastasija, III-5
  11. Jovanović Marko, III-6
  12. Živadinović Tomislav, IV-4
  13. Janković Bogdan, IV-4
  14. Kostić Anja, IV-4
  15. Radojičić Dušan, IV-5
  16. Vasić Jana, IV-6
  17. Mitrović Đorđe, IV-6
Prve konsultacije održaćemo u petak 07.decembra, nakon 6.časa u gornjem (starom) kabinetu informatike.
 
Ukoliko je još neko od učenika zainteresovan za pripreme za takmičenje iz programiranja može da dođe u petak 07.decembra na prvi čas priprema i obavezno da pošalje svoju mejl adresu na dragilic@gmail.com, kako bi je dodao na listu.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić
 
----- Original Message -----
Sent: Thursday, September 27, 2018 10:53 PM
Subject: Takmicenje iz programiranja 2018 - Pocetak

Drage učenice i dragi učenici, takmičari iz programiranja,
 
Sadašnjim brucošima želim odlične rezultate na fakultetima koje su izabrali i upisali i naravno puno uspeha u životu i budućim profesijama.
 
Naravno, slično važi i za sadašnje učenike, odnosno takmičare iz programiranja iz naše škole.

Verujem da ste se lepo odmorili i da ste spremni za nove radne pobede. Takođe, potpuno sam siguran da ste prilično svesni značaja i mogućnosti IKT i programiranja u vašim budućim profesijama.
Iako su neki od vas već brucoši na fakultetima, a drugi još uvek naši učenici, smatram da bi bilo dobro da zadržim ovu mejl listu na koju ću vam slati obaveštenja vezana za pripremu za takmičenja iz programiranja. Sadašnjim učenicima baš za pripremu za takmičenje, ali i izbor budućih fakulteta i profesija, a brucošima, jer će verovatno dosta toga korisnog pronaći za njihove prve kolokvijume i ispite naročito u prvoj godini studija.
 
Pa da krenem(o) redom:
 
Fondacija Petlja je u toku leta postavila nove veoma korisne materijale:
  1. Sadašnja generacija učenika 6.razreda osnovne škole je prva koja ima obavezan predemet iz računarstva i informatike (od petog razreda), i koja se upoznaje sa prvim koracima u programiranju od 5.razreda, najpre kroz blokovsko programiranje (koristi se uglavnom Skreč), a zatim i kroz pisanje i testiranje linija programskog koda jednostavnih zadataka (uglavnom kroz Pajton), pa kada budete imali vremena pogledajte šta danas uče učenici kroz redovnu nastavu u 5. i 6.razredu osnovne škole iz programiranja na:
    https://petlja.org/skola/osnovna
  2. Sadašnja generacija učenika 1. razreda gimnazije uči po novom nastavnom programu, a na časovima računarstva i informatike će u drugom polugođu početi sa pisanjem i uređivanjem programskog koda prilikom rešavanja jednostavnih zadataka (uglavnom kroz Pajton i FlowGorithm). Sadašnjim učenicima, odnosno takmičarima iz programiranja, preporučujem da obavezno detaljnije pregledaju materijale za 1. razred gimnazije na:
    https://petlja.org/skola/gimnazija
  3. Sadašnja generacija učenika 1. razreda specijalizovanog IT gimnazijskog odeljenja (u Nišu od ove godine 3 odeljenja u Bori, u Pirotu jedno, u celoj Srbiji ukupno 44) po nešto izmenjenom nastavnom planu učiće mnogo ozbiljnije i detaljnije i IKT i programiranje kroz nekoliko nastavnih predmeta (sve 4 godine). Što se programiranja tiče u prvom razredu odmah kreću sa C++ i C#. Toplo preporučujem i takmičarima, a naročito brucošima da dobro i detaljno pregledaju i prouče materijale, koji će im biti izuzetno korisni i za takmičenje i za kolokvijume i ispite na prvoj godini fakulteta na adresi:
    https://petlja.org/skola/spec-it
  4. Verujem da će brucoši pronaći puno korisnih materijala za pripremu budućih kolokvijuma i ispita, ali i takmičari i budući programeri, u okviru biblioteke na sledećim adresama:
    a) Priruručnik za C++ - https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/prirucnik-cpp
    b) Priruručnik za C# - https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/prirucnik-csharp, kao i
    c) Uvoda u algoritme, od osnovnog do naprednog nivoa: https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/uvod-u-algoritme, https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/Zbirka, https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/zbirka-napredni-nivo
  5. Na kraju, tu je i Zbirka zadataka, koja je namenjena, pre svega baš za pripremu takmičara, ali i za buduće programere i brucoše i to kao:
    Zbirka - Osnovni nivo: https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/Zbirka, koju smo prilično obradili prošle godine i
    Zbirka - Napredni nivo: https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/zbirka-napredni-nivo, koja će biti veoma značajna i korisna i za brucoše i za takmičare, jer obrađuje ozbiljnije nivoe algoritamskog načina mišljenja, odnosno tehnika i medota programiranja, kao što su dinamičko programiranje, nizovi, rekurzija i sl.
U skladu sa novim konceptom nastave računarstva i informatike, a pre svega programiranja mi postepeno preuređujemo materijale, sadržaje, kvizove, testove i zadatke na našem sistemu za elektronsko učenje, odnosno moodle platformi. U svakom trenutku, kad god vam zateba, slobodno možete koristiti sve trenutne materijale od 1. do 4. razreda, preko svojih naloga.
 
Naravno, naša primarna obaveza je redovna nastava sa redovnim učenicima, kao i prirpeme za takmičenje, te ne možemo da obećamo brucošima da ćemo stići da odgovorima na sva njihova pitanja, ali mislim da će im biti korisno da dobijaju sva obaveštenja koja ćemo slati takmičarima za pripremu takmičenja iz programiranja ove godine.
 
Ukoliko ste saglasni i/ili imate drugačije predloge slobodno javite.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: