понедељак, 18. март 2019.

1. Razred: O algoritamskom nacinu misljenja

Drage učenice i dragi učenici 1.razreda,
 
Od početka 2. polugodišta na časovima informatike, kroz nekoliko realnih primera iz života, razmatramo i upoređujemo kako rešavamo zadatke (odnosno probleme) sa i bez pomoći dostupnih tehnologija, tačnije digitalnih uređaja, odnosno mašina.
 
Na današnjem času smo razmatrali da li i šta sve možemo eventualno da rešimo koristeći Google pretraživač, koji inače već prilično često koristimo, ali smo ipak jasnije uočili neke bitne razlike i došli do novih zaključaka.
 
Jedan od tih zaključaka, između ostalih, je i taj da je izgleda neophodno da mašini (digitalnom uređaju i/ili pratećoj aplikaciji/softveru) zadamo prilično jasne, precizne, kratke i nedvosmislene rečenice, ukoliko želimo da dobijemo što bolje i korisnije odgovore, odnosno rešenja. Takođe, primetili smo da je neophodno ili poželjno da takve rečenice budu zapovedne, odnosno komandne u kojima će subjekat biti izostavljen (a koji se podrazumeva) i biti u obliku:
Predikat + Objekat.
 
Vaš domaći zadatak je da do kraja ove nedelje u svojim sveskama, bez korišćenja digitalnih uređaja (mašina, internet-a, Google-a) napišete desetak jednostavnih, kratkih, preciznih, jasnih i nedvosmislenih komandnih rečenica, a da zatim za svaku od napisanih razmislite o tome da li će neka mašina biti u mogućnosti da ponudi rešenje i/ili odgovor.
 
Na sledećem času (u ponedeljak 25.marta) ćemo nastavati razgovor o tome koristeći vaše primere i zaključke iz ovog domaćeg zadatka.
 
Što se tiče rešavanja zadataka na sistemu od 29. do 33. bi trebalo da ste već završili, a zadatke 61., 62. i 63., odnosno slajd prezentacije rešavate kao domaće zadatke kod kuće i postavljate svoja rešenja do 23.marta. Prilikom rešavanja ovih zadataka sa sistema, kao i do sada, nastavite da koristite alate za prikupljanje novih informacija (proučavanje, istraživanje).
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: