петак, 12. јануар 2018.

Takmicenje iz programiranja 2017 - Prirpeme - Celobrojni tipovi podataka - Zadatak 043

Drage takmičarke i dragi takmičari,
 
Prosleđujem vam obaveštenje koje sam poslao sadašnjim učenicima 3. razreda za njihov redovan domaći zadatak (u nastavku ovog mejla).
Nije loše da i vi pogledate ovaj zadatak, kako bi što bolje pravili razlike između različitih tipova podataka, pre svega celih brojeva, kao i njihovih opsega vrednosti, jer se tako nešto veoma često traži u zadacima na takmičenjima, a do sada se planski nismo previše fokusirali na to.
 
U svakom slučaju, veoma je važno da uskoro što je moguće jasnije iz teksta svakog takmičarskog zadatka prepoznate i izabere najoptimalnije tipove podataka kao što su:
 
za cele brojeve:
  • Integer,
  • LongInt,
  • Int64
za realne brojeve:
  • Real
  • Double
za nizove i matrice:
  • Array, ali i
  • optimalan tip podataka elemenata niza ili matrice i
  • maksimalnu dužinu, odnosno broj elemenata niza
Osim ovog 043 redovnog domaćeg zadatka za sadašnje učenike 3.razreda, u tome vam mogu pomoći prateći linkovi u tom zadatku i lekciji odmah iza:
Odnosno prateći materijali na Petlja.org:
Odnosno uvodni zadaci Sabiranje 1 do 4:
U prilogu se nalaze rešenja zadataka Sabiranje 1 do 3 koje možete da proverite (uploadujete) i uverite se da prolaze sve zadate test primere. Zadatak Sabiranje 4 se rešava nešto drugačijom i komplikovanijom tehnikom.
 
Ukoliko imate vremena pročitajte i (ali ne morate previše da se udubljujete u matematičke osnove, ali dobro pročitajte bar prve pasuse):
Ovim polako počinjemo da učimo i ispunjavanje uslova ograničenja (memorije, vremena), odnosno buduće optimizacije, a postepeno ćemo se sve više pridržavati i sledećeg važnog teksta za sve takmičare (sada se fokusirajte samo na deo za opseg na početku 3. stranice):
Pozdrav,
Dragan Ilić
 
 
 
----- Original Message -----
Sent: Friday, January 12, 2018 12:13 AM
Subject: 3. Razred: 4.1. Celobrojni tipovi podataka - Zadatak 043

Drage učenice i dragi učenici 3. razreda,
 
Nadam se da ste se se lepo odmorili i da ste spremni za nove zadatke.
Pre nego što nastavimo sa sledećim zadacima, sada je pravo vreme da obnovimo jednostavne naredbe, ali i produbimo znanje o tipovima podataka, tačnije o tipovima podataka celih brojeva.
 
Sve do sada smo za cele brojeve koristili samo i isključivo Integer. To nije jedini celobrojni tip. Postoji još nekoliko. Koji su, kako se zovu i kakva je razlika između njih, saznaćete kroz zadatak 043:
Ovaj zadatak je pripremljen tako da vas korak po korak vodi kroz nekoliko često korišćenih tipova podataka za cele brojeve. Poželjno je da ga rešavate kao domaći zuadatak kod kuče na svojim računarima najkasnije do petka 19.januara.
 
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za ovaj zadatak, pripremite ih za sledeći čas.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: