петак, 14. септембар 2018.

1. Razred: Udzbenici 2018

Drage učenice i dragi učenici 1.razreda,
 
Spisak svih zvanično odobrenih udžbenika za sve nastavne predmete od 1. do 4.razreda, koji su usvojeni za našu gimnaziju na 3 godine i važe i u ovoj školskoj godini, možete pogledati na sajtu škole:
Važne napomene:
  • Na prethodnom času smo zaključili da ste uspešno pronašli tačne informacije na internetu vezane za udžbenik koji ćemo korisiti u 1. razredu iz računarstva i informatike. Ipak, kako bi bili potpuno sigurni da ste zaista pronašli tačan podatak poželjno je da imate i potvrdu (od predmetnog nastavnika), što ovim mejlom, zapravo linkom u ovom obaveštenju i činim (potvrđujem).
  • Udžbenike iz račanarstva i informatike u 1.razredu ćete koristiti uglavnom kod kuće, ponekad na času, odnosno u kabinetu.
  • Za sledeći čas, koji će biti održan sledeće nedelje (najverovatnije u sredu 19.septembra) ponesite udžbenike, jer ćemo ih na tom času koristiti.
  • Bez obzira što ćemo koristiti i računare, internet, razne materijale u elektronskom obliku (tutorijale, prezentacije, video zapise), sistem za elektronski podržano učenje, pa i mobilne telefone u nastavi, takođe je veoma važno da uvek na časovima informatike imate i svoje sveske.
  • Dakle sveske su obavezne za svaki čas, udžbenici nisu, osim kada naglasim(o), odnosno najavimo za sledeći čas.
  • Udžbenik iz informatike ne bi trebalo da bude stariji od 2016.godine. Takođe, važno je da znamo da i najnovije izdanje udžbenika iz 2018. godine nije uvek apsolutno (100%) u skladu sa važećim nastavnim planom. Nastavni plan iz računarstva i informatike se često menja, može se reći skoro svake godine, pa dok autori pripreme i napišu novi udžbenik, koji će biti u skladu sa novim nastavnim planom, taj nastavni plan se već bar malo promenio. To znači, da ćemo neke delove iz udžbenika preskočiti, dok neke nove lekcije nećemo naći u važećem udžbeniku.
  • Srećom, bar što se našeg predmeta tiče, postoji mnogo važećih i aktuelnih materijala (lekcija) u elektronskom obliku i na internetu, kao i na sistemu za elektronski podržano učenje koji ćemo koristiti sve 4 godine www.nasaskola.edu.rs/moodle. Uputstvo za otvaranje besplatnog naloga na ovom sistemu sam vam poslao u prethodnom obaveštenju (mejlu).
  • Takođe, za učenje programskih jezika, programiranja i algoritamskog rešavanja problema, od pre par godina, postoji jedna veoma važna lokacija na internetu: Petlja.org na adresi https://petlja.org/. Na ovoj itnernet lokaciji pronaćićete veoma korisne lekcije, primere, zadatke, testove i kvizove iz oblasti programiranja i to po uzrastima, počev od 5.razreda osnovne škole, preko 1. razreda gimnazije, do specijalizovanih IT odeljenja i 1. godine fakulteta. O svemu ovome ćemo detaljnije pričati na sledećim časovima.
  • Naravno, kao što ste verovatno već i pretpostavljali, osim svega gore navedenog, često ćemo koristiti vikipediju, onlajn tutorijale i druge internet lokacije sličnih edukativnih sadržaja i namene.
  • Što se tiče udžbenika iz ostalih predmeta, koje ste pronašli na zvaničnom sajtu škole, trebalo bi da su odgovarajući. Ipak, za svaki slučaj, možda nije loše da još jednom proverite sa vašim predmetnim profesorima.
Pozdrav,
Dragan Ilić
 
 

Нема коментара: