понедељак, 17. децембар 2018.

Takmicenje iz programiranja 2018 - Pripreme - Zaokruzivanje na 2 decimale - Zadatak 082

Drage takmičarke i dragi takmičari,
 
Neretko se u takmičarskim zadacima traži prikazivanje vrednosti izlaznih rezultata sa odeđenom preciznošću i brojem decimalnih cifara.
U konzolnim aplikacijama (koje su i jedine na takmičenju) prikazivanje i zaokruživanje vrednosti broja na određeni broj decimala je nešto jednostavnije, naročito u Pascal-u.
 
1. Što se preciznosti broja na određeni broj decimala tiče, treba samo voditi računa o izboru odgovarajućeg tipa realnih brojeva, kao što su:
  • Real
  • Double
  • Extended
  • ili zapis broja kao niz cifara, s tim što to podrazumava potpuno zasebne tehnike za sve tražene operacije sa tim brojem (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje, stepenovanje, korenovanje i sl), a pri tom, treba obratiti dodatnu pažnju na moguća prekoračenja i memorije i vremena.
2. Što se tiče zaokruživanja broja na određeni broj decimala, koristi se jedan od sledećih postupaka:
  • Najlakše i najčešće naredbom Write, odnosno Write, kojem se osim traženog argumenta (promenljive) dodaju još 2 za ukupan broj cifara (pozicija, računajući i tačku i znak) i za broj decimalnih cifara:
    Write ( promenljiva, brojpozicija, brojdecimala);
    Vrednost promenljive ostaje ista, samo se prikaz zaokružuje na navedeni broj decimala.
  • Koriščenjem funkcije Round (ili RoundTo) kojom se zaokružuje vrednost broja, odnosno promenljive na navedni broj decimala.
Postoji još nekoliko načina. Kada budete imali vremena pregledajte materijale iz 082 zadatka koji je poslat kao redovan domaći zadatak sadašnjim učenicima 3.razreda (u nastavku mejla).
 
Pozdrav,
Dragan Ilić
 
----- Original Message -----
Sent: Friday, January 12, 2018 10:13 AM
Subject: 3. Razred: 4.3. Zaokruzivanje na 2 decimale - Zadatak 082

Drage učenice i dragi učenici 3. razreda,
 
U toku polugođa bilo je dosta pitanja vezanih za zadatak 082. Nekoliko učenika je uspelo da reši ovaj zadatak.

Sada je pravo vreme da naučimo kako da prikazivanje vrednosti broja zaokružimo na 2 decimale. Ispod teksta zadataka dodato je uputstvo za rešavanje zadatka po koracima:
Ovaj zadatak je pripremljen tako da vas korak po korak vodi kroz nekoliko često korišćenih postupaka za zaokruživanje broja na nekoliko decimala. Poželjno je da ga rešavate kao domaći zuadatak kod kuče na svojim računarima najkasnije do petka 19.januara.
 
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za ovaj zadatak, pripremite ih za sledeći čas.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: