четвртак, 19. мај 2011.

Varazdin

 
Вараждин    
среда, 18 мај 2011

Обавезна информатика за основце

  Данас, кад су ретки послови на којима се не тражи информатичка писменост, предмет информатика је у хрватским основним школама и даље изборни предмет, а у некима ни то. Основци га могу бирати од петог разреда, док је обавезан тек у средњим школама, али само у делу гимназија и струковних школа.

 

 

'Хрватска је вјерoвaтно једна од ретких, ако не и једина земља у Еvропи где информатика није обавезан предмет већ у основној школи. Тако је једино код нас могуће завршити основношколско образовање након којег су ученици и даље информатички неписмени', упозорава Мирослав Хуђек, нечелник Управног одељења за просвету, културу и спорт Вараждинске жупаније.

Међутим, како додаје Хуђек, Вараждинска жупанија мисли променити постојеће стање. Наиме, припрема се програм захваљујући којем ће се од школске године 2012/2013. информатика увести као обавезан предмет у свим основним школама на подручју Вараждинске жупаније.

'У Хрватској смо били први у многочему када је у питању образовање, па и резултати наших ученика на разним такмичењима, којих сигурмно не би било без великих улагања на том подручју. На трагу тога, одлучили смо се за увођење информатике у основне школе као обавезног предмета, не чекајући друге', вели Хуђек.

Да би таква замисао била и остварена, нужни су услови. Међу њима, уз опрему, свакако је главни - наставнички кадар. Уз то, нужна су и искуства других до којих се већ долази и у оквиру пројекта Центар талената у ICT-у, који се од лане спроводи с фламанским партнерима из Hogeschool Universiteit Brussel из Белгије.


Мирослав Хуђек Жупанија жели и разреде за надарене

 Вараждинска жупанија ради и на формирању разреда за талентоване математичаре, физичаре и информатичаре.'Данас немамо разреде само за надарене ученике, изузев разреда за надарене младе спортисте. Насупрот томе, талентовании математичари и њима слични могу се уписати тек у математичко-информатичке разреде', упозорава Хуђек.

Вараждинска жупанија жели ићи корак даље, односно окупити у један или више разреда стварне таленте из одређених предмета.'Већ имамо три центра талената, и то за информатику, математику и физику. То су компатибилне ствари, јер нетко тко је добар у математици, највероватније је и у физици или информатици. Стога ћемо све њих окупити у исти разред у који ће се моћи уписати само они с потврдом талента коју ће им дати састав', појашњава Хуђек.

Талентираним ученицима бит ће нужно осигурати и примерен наставнички кадар те програме какви се на подручју информатике развијају заједно с фламанским партнерима.

 

Нема коментара: