петак, 29. април 2016.

Zanimljive činjenice o Srbiji i Beogradu 2016

 


 
1.    1931. godine došlo je do velikog zahlađenja odnosa između Jugoslavije i Grčke kad je kralj Aleksandar na samitu u Atini naručio tursku kafu.
2.    Sve do pred kraj 19. veka, u velikom broju srpskih manastira slobodno je uzgajan hašiš za potrebe monaha i njihovih gostiju.
3.    Naučnici instituta u Frankfurtu su pomoću kvantnih statističkih modela  utvrdili da su Srbi narod sa najviše propuštenih istorijskih prilika.
4.    Malo je poznato da je Karađorđev brat Pantelija bio baštovan na bečkom dvoru i ljubavnik carice Marije.
5.    Francuski konjak i srpska rakija u saveznoj državi Vermont su bili jedina dozvoljena alkoholna pića u SAD za vreme prohibicije.
6.    U Srbiji rastu čak tri gljive koje kad se pomešaju sa kiselim mlekom daju moćan opijat, i sve su potpuno legalne.
7.    Prvu Kola Kola bocu u Srbiju doneo je Mihailo Pupin 1899. godine.
8.    Radovi najvećeg srpskog srednjevekovnog filozofa, Rajka od Raške, u potpunosti su izgubljeni - zbog toga što on nije znao da piše.
9.    Istraživanja su pokazala da, posle Iraca, srpski korisnici imaju najveću potrebu da isprave nepoznatu osobu na internetu.
10. Verovanje da razbijanje ogledala donosi 7 godina nesreće potiče iz Kladova, i odatle se raširilo po celom svetu.
11. Malo je poznato da je Nikola Pašić pre nego što se upustio u politiku bio vlasnik prve taksi firme u Beogradu, koja je koristila kočije.
12. Tradicionalni srpski čvarci su jedina hrana koja na teritoriji Danske može da se prodaje bez stroge sanitarne kontrole.
13. Nakon tri meseca nedoumica i razgovora sa Jernejem Kopitarom Vuk Karadžić je odlučio da izreku 'ne jedi žuti sneg' ne uvrsti u svoje zbirke.
14. Srbija, Rusija i Moldavija su jedine evropske zemlje na čijim teritorijama se ne nalaze CIA baze.
15. Hotel Moskva je ime dobio po Vasiliju Moskvi, značajnom ali ne mnogo poznatom ruskom bankaru ktitoru, poreklom iz Sevastopolja.
16. Prvu fabriku za proizvodnju makaza otvorio je Džordž Džonson u Pensilvaniji.Malo je poznato da je on bio srpski imigrant, Đorđe Jovanović.
17. Jedini evropski grad koji ima više fakulteta od Beograda je Stokholm.
18. Srbija je bila prva država na svetu sa stalnim pozorištem u čak pet gradova, za vreme vladavine kralja Milutina.?????
19. Fotelje su najčešće kupovan komad nameštaja u Srbiji, a odmah za njima idu police.
20. Po pravilu se u farbe za kosu koje se izvoze za srpsko tržište stavlja manje crvenog pigmenta nego inače, jer ga naša kosa ima u izobilju.
21. Jovan Petrović je drugo najčešće ime u Evropi, odmah posle Džona Smita.
22. U Smederevu je postojala prva kafana sa odvojenim pušačkim i nepušačkim delom u Evropi, još davne 1822. godine.
 
 Zanimljivosti o Beogradu
 
1.    Beograd su osnovali Kelti. Danas zato na Zvezdari postoji ulica koja nosi naziv Keltska, a paralelna je sa Singidunumskom i Tribalskom.
2.    Tagore je lično recitovao svoje pesme u Beogradu na Kolarcu, u jesen 1926. godine.
3.    Najstarija kuća u Beogradu nalazi se u ulici Cara Dušana br 10. Podigli su jeAustrijanci 1727. godine.
4.    Autokomanda je dobila taj naziv jer se na njenom mestu u pravcu Niša pružala kasarna - baza sa garažama za vojna vozila i radionicama.
5.    Gotivica je stariji izraz nego što mislite, njime se pre 200 godina u Beogradu označavala rakija. Možete ga naći u Vukovom rječniku(1818.)
6.    Beograd su 6. i 7. aprila 1941. godine bombardovala ukupno 484 nemačkaaviona. Srušeno je 627 zgrada, a poginulo je 2 274 ljudi. " To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete." - general fon Klajst na svom suđenju o 6. aprilu 1941.
7.    Ubice kraljice Drage i kralja Aleksandra, u dvor su krenuli iz zgrade današnjeg SKC-a (tada Oficirskog doma) u 00:45 časova, 29. maja 1903.
8.    U Narodnom muzeju u Beogradu leži egipatska mumija, Nesmin. On je bio sveštenik u hramu boga plodnosti Mina. Nesmin je star 2300 godina.
9.    Prirodnjački muzej na Kalemegdanu, pre nego što je postao muzej bio je masonski hram.
10. Rim je izgrađen na 7, a Beograd na 32 brda.
11. Zapadna Kapija Beograda projektovana je u arhitektonskom stilu koji se zove brutalizam.
12. Stari hrast na Cvetnom trgu i aligator Muja iz zoološkog vrta su Beograđani koji su preživeli sva tri bombardovanja grada u XX veku.
13. "Ovaj most je preskočio Savu kao gazela u skoku" - Đorđe Lazarević, predsednik komisije za gradnju mosta, i ostade ime Gazela.
14. Svi Beograđani znaju gde je Novo groblje, ali malo njih zna gde je (bilo) Staro groblje.Na Tašmajdanu, šetate po njemu skoro svaki dan.
15. Pravilno se kaže Ludi Nasta (sa Dorćola). Bio je jedini Srbin u Beogradu 1813. godine, kad su Turci proterali ostale Srbe, nije hteo da ode.
16. Kula Nebojša bila je gubilište. Naziv je kažu dobila po pozivu turskog dželata žrtvama pred egzekuciju: "Ne boj še, ne boj še!"
17. U beogradskim lagumima ispod Kalemegdana i Kosančićevog venca može se naći albino pauk.



Нема коментара: