петак, 9. септембар 2016.

1. Razred: Pocetak skolske 2016/2017 godine: Racunarstvo i informatika

Drage učenice i dragi učenici I-5,
 
evo početnih informacija za početak nove školske godine:
  • Kalendar rada škola koje je objavilo Ministarstvo prosvete možete pogledati na: http://www.sremac.edu.rs/sr/index.php/homepage/vesti/171-kalendar-rada-2016-2017
    u toku sledeće nedelje na sajtu škole biće postavljen i Kalendar rada naše škole koji će biti nešto malo drugačiji, odnosno u kojem će biti i nastavnih subota u zavisnosti od izračunatih dana za ekskurzije.
  • Spisak važećih udžbenika za sve predmete po razredima i smerovima možete pogledati na:
    http://www.sremac.edu.rs/sr/index.php/dokumenta/udzbenici
    Ministarstvo prosvete je prošle godine iniciralo i organizovalo uređivanje listi obaveznih i preporučenih udžbenika, s tim što su škole prvi put od ove godine bile u obavezi da usklade izbor udžbenika sa tih listi za svoje škole po smerovima i razredima.
    Što se tiče računarstva i informatike, kao što ste već ranije bili upoznati, problem je bio još veći, jer su udžbenici brzo zastarevali (promene su najdinamičnije u ovoj oblasti) te sve škole, a naročito gimnazije, u periodu od 2010 do 2015, nisu imale mogućnosti izbora bilo kakvog adekvatnog i važećeg udžbenika koji je potpuno pokrivao važeće nastavne planove i programe. Prvi put od ovog leta postoje adekvatni i važeći (novi) udžbenici iz računarstva i informatike za sve razreda i sve smerove. To takođe znači i da vi kao učenici bi trebalo da imate nove udžbenike, tj ne bi trebalo da koristite stare. S druge strane, Ministarstvo prosvete je prvi put ovog leta zvanično uvažilo činjenicu da su nam kompleti udžbenika preskupi za većinu roditelja, te je prihvatilo i priznalo mogućnost da učenici mogu da koriste i polovne (prošlogodišnje) udžbenika (od učenika iz prethodnih generacija), ali samo ukoliko su priznati (na listi i na listi škole) i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.
  • Krajem juna 2016. godine na inicijativu Ministarstva prosvete (i strukovnih udruženja, predstavnika roditelja, učenika i privrede) Nacionalni prosvetni savet je konačno odobrio neku vrstu posebnog tretmana za nastavne planove i programe, kao oblasti u kojoj su promene najdinimačnije, te će se nastavni planovi i programi u narednih nekoliko godina postepeno i konstantno inovirati, pratiti i dorađivati. Kako je to veoma složen proces (pogotovu ako se uzmu u obzir i formalno važeći zakonski okviri) prvi put je pokrenuta posebna centralizovana onlajn platforma na sistemu moodle na zvaničnom sajtu MPN kao podrška nastavnicima informatike u osnovnim i srednjim školama za primenu novih nastavnih planova i programa. To takođe znači, da ćemo, između ostalog, od ove godine, sve češće imati i nove onlajn materijale (lekcije, kvizove, testove) i na našem sistemu za elektronsko učenje www.nasaskola.net a koje će koristiti i nastavnici i učenici iz ostalih škola u Srbiji.
    Novi nastavni planovi i programi za gimnazije koje je NPS usvojio 27.06 nisu fundametalno drugačiji u odnosu na prethodne, jer su vezani za status predmeta u osnovnoj školi, a najbitna promena je ta što će se programiranje učiti ne više samo u 3. razredu, već sa nekoliko uvodnih časova u prvom i drugom razredu.
    Nove nastavne planove i programe koji važe za ovu školsku godinu možete pogledati na:
    http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2016/06/Predlog-za-noviprogram-I-II-III-gimnazija.pdf
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: