четвртак, 16. новембар 2017.

3. Razred: 4. Pregled osnovnih elemenata programskog jezika - Rok za postavljanje resenja zadataka od 031 do 042

Drage učenice i dragi učenici 3. razreda,
 
Na poslednjem bloku smo obijasnili kako svaki učenik samostalno kod kuće bi trebalo da rešava zadatke iz sledeće oblasti od 031 do 042, s tim što smo posebno prikazali detaljnije postupak rešavanja 031 i 040 zadataka. Svaki učenik je na istom bloku postavio rešenja ova dva zadatka (031 i 040). Svi ostali zadaci (od 032 do 039 i od 041 do 042) se rešavaju na sličan način. Prilikom rešavanja ovih zadataka, obavezno pratite uputstva za rešavanje, jer ćete tako bolje naučiti prve osnovne naredbe jednog od programskih jezika, kao što su Const, Var, StrToInt i slične, a koje će nam biti neophodne prilikom rešavanja svakog sledećeg ozbiljnijeg i/ili složenijeg zadatka.
 
U poslednjim zadacima (039, 040, 041) nisu navedeni koraci za rešavanje zadatka. To znači da se od učenika očekuje da samostalno primeni sva do tada stečena znanja kako bi uspešno rešio te zadatke. Takođe, to znači i da učenik ima mogućnost da te zadatke reši tako što će izabrati onaj (svoj) način koji mu najviše odgovora, odnosno ima neku vrste slobode kako će napisati sam programski kod.
 
Rok za postavljanje rešenja 12 zadataka od 031 do 042 je do nedelje 26.novembra.
 
Na sledećim časovima u učionici objašnjavaćemo i učiti zadatke iz sledeće oblasti 4.2, odnosno od 051 do 070.
 
Obavezno ponesite svoje olovke i sveske iz informatike, koje ćemo mnogo više korisiti na sledećim časovima, a koje će vama biti od velike pomoći prilikom pripremanja rešenja zadataka kod kuće.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić
 
 
----- Original Message -----
Sent: Thursday, November 09, 2017 3:51 PM
Subject: 3. Razred: 4. Pregled osnovnih elemenata programskog jezika

Drage učenice i dragi učenici 3. razreda,
 
Polako završavamo jednu oblast odnosno celinu u kojoj su dominantne teme algoritamsko rešavanje zadatka i uvod u osnovne naredbe programskih jezika kroz upoznavanje sa razvojnim okruženjem za pisanje programa kao obrade korisničkog događaja.
 
Potrebno je da svako od vas u toku sledeće nedelje, odnosno do sledećeg časa, korišćenjem udžbenika, sistema za elektronsko učenje i dostupnih materijala na internetu, još jednom pregleda i prouči materijale koji su obuhvaćeni ovim uvodnim temema sve do četvrte teme (do Pregleda osnovnih elemenata programskog jezika). Naravno, posebnu pažnju potrebno je da obratite na one delove i oblasti u kojima ste imali netačne odgovore u kvizovima, odnosno za koje ste primetili da vam nisu najjasniji.
 
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja iz ovih uvodnih oblasti, potrebno je da ih pripremite, zapišete u vašim sveskama i da ih postavite na sledećem času kako bi ih razjasnili pre nego što započnemo sledeću temu.
 
Posebnu pažnju obratite da smo u skoro svim zadacima (do 030) postavili uputstva korak po korak za rešavanje zadatka, kako bi svako od vas, rešavajući zadatak po tim uputstvima korak po korak, se polako upoznavao sa mogućnostima i načinima korišćenja razvojnog okruženja, kao i pisanja i uređivanja odgovarajućeg programskog koda.
 
Na sličan način smo pripremili i nekoliko prvih zadataka u sledećoj temi (od 031 do 038), te je izuzetno važno da se svako od vas pažljivo pridržava navednih koraka u svakom zadatku. Nakon toga, od 039 zadatka, sve ređe će biti pratećih uputstava za rešavanje zadataka korak po korak, odnosno, sve češće će biti pravi školski primeri zadataka koje ćete rešavati tako što ćete primenjivati znanja i veštine koja ste stekli prilikom rešavanja prvih 38 zadataka.
 
Sledeća tema koju ćemo proučavati od 13.novembra je tema 3. Programska podrška računara.
 
Potrebno je da kraja sledeće nedelje, odnosno do 19.11. korišćenjem udžbenika i dostupnih onlajn materijala pregledate materijale u okviru teme 4. Pregled osnovnih elemenata programskog jezika:
 
4. Преглед основних елемената програмског језика
 
4.1. Изрази (променљиве, константе, оператори), типови
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: