недеља, 10. децембар 2017.

Dodatna nastava: materijali za ucenje i vezbanje - Petlja.org

Drage učenice i dragi učenici,
 
Verujem da nije potrebno da vas previše ubeđujemo koliko su promene u oblasti IKT dinamične i koliko sve više utiču u skoro svim segmentima svakodnevnog rada.
 
Mnoga zanimanja koja postoje danas verovatno neće postojati za 10 godina i obrnuto. Veoma je teško prognozirati koja i kakva zanimanja će biti u skorijoj budućnosti, odnosno šta će sve budući poslodavci očekivati od vas kada završite formalno školovanje (fakultete), ali je više nego jasno da šta god budete izabrali da je velika verovatnoća da će se od vas očekivati da što bolje poznajete i koristite IKT servise i alate i da imate "osećaj" za analizu velike količine podataka i algoritamsko-logički način mišljenja i odlučivanja.
 
Do kog nivoa i do koje dubine (detalja) je potrebno da savladate i ovladate konkretnim alatima zavisiće i od mnogo faktora, počev od izbora vaše buduće profesije, ali i oblasti u kojima nalazite svoja interesovanja i prednosti.
 
Svesni gore navedenih činjenica grupa autora, odnosno profesora sa nekoliko fakulteta, gimnazija i osnovnih škola koji godinama prilično uspešno rade u ovim oblastima, potrudili su se da što većem broju učenika svih osnovnih i srednjih škola, ali i studentima i svim ostalim potencijalno zainteresovanim, kao na primer roditeljima, pripreme najvažnije materijale u elektronskom obliku, kako bi svako mogao da pronađe i krene sa proučavanjem onih alata za koje smatra da su mu važni i/ili zanimljivi.
 
Postavljeni materijali su besplatni, nisu idealni, ali su po ocenama mnogih prilično kvalitetno pripremljeni i objedinjeni na portalu www.petlja.org.
 
Osim svega gore navedenog, velike prednosti ovog portala su i te što svako može da jednostavno proveri svoja rešenja zadataka onlajn (sajt koristi onlajn kompajlere sa automatski generisanim test primerima), naravno ukoliko je otvorilo svoj besplatan nalog.
 
Takođe, konstantno se postavljaju novi materijali, uređuju već postavljani, povezuju se srodni sajtovi, pa ponekad početnicima deluju pomalo natrpano i nepregledno.
 
Za početak evo prvih smernica i naših kratkih komentara. Svako od vas može slobodno da izabere (ili ne izabere) ono što mu se sviđa ili odgovara:
  • Priručnik za JavaScript - Današnje veb tehnolije, odnosno i najobićniji veb sajtovi su skoro nezamislivi bez JavaScript-a. Takođe, u 2. polugodištu 4. razreda u okviru redovne nastave imaćemo nekoliko časova i zadataka baš iz JavaScript-a. Ukoliko želite da naučite JavaScript ovo je pravo mesto odakle treba da počnete.
  • Priručnik za početnike (C++) - Ukoliko nikada niste imali prilike da vidite, odnosno napišete program u programskom jeziku C++, a želite da naučite, ovo je pravo mesto da počnete. Takođe, ovde ćete pronaći i prepoznati mnoge zadatke koji su slični našim, koje rešavamo u okviru redovne nastave u 3.razredu. Takođe, ovde ćete naučiti i da koristite razvojno okruženje Visual Studio, koje je godinama najzastupljenije u programerskim firmama, pored Eclipse-a i NetBeans-a.
  • Uvod u programiranje - Računarski fakultet - Ukoliko razmišljate da upišite neki fakultet, odnosno smer u oblasti IKT, kao što su na primer ETF, PMF, Računarski, FON, Metropolitan, Singidunum ili neki tehnički, velika je verovatnoća da ćete na prvoj godini u prvom semestru imati predmet kao što je Uvod u programiranje ili sa nekim sličnim nazivom i to u sličnom obimu i formatu kao što prikazano u ovom kursu, uključujući i stvarne primere sa kolokvijuma i ispita. Poslednjih godina na većini fakulteta se u okviru ovog predmeta obrađuje najviše programski jezik C/C++ ili C# ili Java ili pseudo kod.
  • Programiranje na .Net platformi - Ukoliko razmišljate da upišite neki fakultet, odnosno smer u oblasti IKT, kao što su na primer ETF, PMF, Računarski, FON, Metropolitan, Singidunum ili neki tehnički, velika je verovatnoća da ćete na drugoj ili provoj godini imati predmet kao što je Uvod u programiranje ili sa nekim sličnim nazivom i to u sličnom obimu i formatu kao što prikazano u ovom kursu. Najčešće se koristi programski jezik C#.
  • Programiranje u Pajtonu - Priručnik za 6.razred - Verovatno vam je poznatno da od ove školske godine, odnosno od pre 3 meseca učenici 5.razreda osnovne škole imaju obavezan predmet iz informatike u okviru kojeg počinju da uče programiranje, odnosno algoritamski način mišljenje, najpre kroz blokovsko (vidueltno programiranje) najčešće korišćenjem programskog jezika Scratch, a zatim od 6.razreda i kroz programski jezik Python. S druge strane, često ćete čuti, naročito od studenata, odnosno naših nekadašnjih učenika, da je veoma potrebno i korisno naučiti ovaj programski jezik, jer će sve više i više tražiti posebno u budućim novim tehnologijama, kao što su novi pametni uređaju, kućini uređaju na internetu, kibernetika, robotika, veštačka inteligencija, virtuelna stvarnost, 3D, automatizacija, medicinska oprema, dronovi i sl. Pa ukoliko želite da naučite po ocenama mnogi programski jezik koji će u bliskoj budućnosti biti jedan od najtraženijih kao što je Python, ovo je pravo mesto za početak uključujući i zbirku zadataka i kratkih pitanja.
  • Hour of Code - Ukoliko još uvek niste potpuno sigurno šta je to algoritamski način mišljenja ili još uvek niste stekli sigurnost u pripremi algoritamskog rešenja jednostvanih zadataka, nije loše da pregledate materijale u okviru ovog kursa koji je namenjen najmlađima.
  • Zbirka - Zbirka zadataka je namenjena svima, a po trenutno važećim nastavnim planovima i programima, najviše odgovora učenicima 3. razreda gimnazije, jer će prepoznati mnoge zadatke sa redovnih časova, kao i zadatke sa testova i pisanih radova.
  • Uvod u algoritme - Ukoliko želite da budete uspešni u svojoj struci, odnosno da steknete pravu osnovu za algoritamski način rešavanja zadataka i da ne zavisite mnogo od izbora programskih jezika (a kasnije će vam biti mnogo lakše da savlade bilo koji i više programskih jezika istovremeno) onda je ovo pravi početak. Ipak, naglašavamo da materijali u ovom kursu nisu baš jednostavni, prilično su napredni i zahtevaju solidna znanja iz nekoliko oblasti i predmeta, kao što su matematika, logika, teorija brojeva, fizika i sl. Takođe, na mnogim faklutetima se u sličnom obimu obrađuje predmet (ispit) sa sličnim nazivom.
  • TakProg - Zvanično takmičenje iz programiranja za učenike srednjih škola u organizaciji DMS. U poslednjih 30 godina u okviru ovog takmičenja učenici iz Srbije i Niša (najčešće iz matematičkih gimnazija) često osvajaju medalje na međunarnim nivoima. Ovih dana upravo počinju kvalifikacije za prvi krug, odnosno prvi nivo takmičenja u ovoj školskoj godini. Ukoliko ste zainteresovani za ovo takmičenje, onda je ovo pravo mesto za početak.
Osim ovoga, postoji još nekoliko kurseva, takmičenja i materijala na ovom portalu. Pregledajte i možda ćete pronaći nešto korisno.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: