понедељак, 28. мај 2012.

Olimpijske_igre_2012

Лондон домаћин 12.000 културних догађаја

         

            Уметнички фестивал који траје 12 недеља врхунац је четворогодишње Културне олимпијаде осмишљене са циљем да укаже на истакнуто место Британије у области уметности уочи одржавања Олимпијских игара. На фестивалу ће учествовати британски музичар Дејмон Олбари, аустралијска глумица Кејт Бланшет, кинески дисидент Ај Вејвеј и амерички хипхопер Џеј Зи као и око 25.000 уметника из 204 земље које учествују на Олимпијским играма које почињу 27. јула. Организатори су саопштили да ће бити подељено 10 милиона бесплатних улазница и да је припремљена детаљна брошура са објашњењима,сатницама и програмима. Уметничка екстраваганција почиње низом ''хепенинга'' на отвореном,укључујући и концерт у Серлинг замку у Шкотској на коме ће наступити и симфонијски оркестар Симон Боливар.

            Стоунхенџ ће бити претворен у модну писту компаније ''Кабарос'', а припремљена је и ''верзија на надувавање'' овог чувеног обележја Енглеске. Плесна група Констанце Макрас играће у шумама северног Велса древне митове виђене кроз призму живота у Кардифу, док ће плесачи Елизабет Стреб изводити акционе секвенце у неким од најпознатијих зграда Лондона.

            Део фестивала посвећен је и Вилијему Шекспиру, а на позоришном фестивалу посвећеном најпознатијем британском драмском писцу у Глоб театру трупе из 37 земаља, укључујући Србију, изводиће пишчеве комаде на својим језицима.

            Група ''Дјуран дјуран'' ће предводити листу извођача на концерту који ће бити одржан на дан отварања предстојећих летњих Олимпијских игара у Лондону. Како преносе агенције, поред овог популарног бенда који ће свирати и на новосадском ''Егзиту'', од 12. до 15. јула, на Олимпијском концерту ће наступити и групе ''Snow Patrol'' из Северне Ирске, ''Stereophoenics'' из Велса, као и Паоло Нутини из Шкотске.

                                                                   

Нема коментара: