петак, 12. јул 2013.

Novo u nasoj skoli - Nemacka jezicka diploma DSD

Ново у нашој школи - Немачка језичка диплома

Будући прваци - ново у нашој школи!!!!


Немачка језичка диплома


Од школске 2013/14. године, приликом уписа у први разред наше школе моћи ћете као други страни језик да изаберете и тзв. ДСД немачки језик. Шта је заправо ДСД? Немачка језичка диплома првог степена (DSD, Deutsches Sprachdiplom)  је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика, који одговара нивоу Б1 Заједничког европског оквира. Стална конференција министара културе Савезне Републике Немачке додељује је ученицима немачког језика у иностранству и призната је на немачком говорном подручју као званични доказ о познавању немачког језика.

У Београду је, 7. 12. 2012. године потписан Меморандум о разумевању за полагање испита за стицање ове дипломе из немачког језика у 16 школа у Републици Србији, међу којима је и наша Гимназија. Меморандум је потписан између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду.

Стална конференција министара културе Савезне Републике Немачке и Савезни завод за управне послове – Централна служба за школство у иностранству изразили су жељу да овај Меморандум потпишу у циљу унапређивања учења немачког језика у Републици Србији , јачања немачко – српске сарадње у области образовања и подстицања сручног усавршавања наставника у области савремене наставе немачког језика.

Стране су сагласне да се ученицима изабраних школа у Србији омогући полагање испита за добијање ДСД и то:

  1. ДСД А2 за постигнути ниво знања немачког језика који одговара нивоу А2 Заједничког европског оквира
  2. ДСД првог степена је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика, који одговара нивоу Б1 Заједничког европског оквира.

За нивое знања ДСД А2 и ДСД првог степена полаже се један испит (ДСД А2/Б1), а од оствареног резултата на испиту зависи да ли се добија сертификат ДСД А2 или диплома ДСД првог степена.

ДСД првог степена је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика који је признат као доказ знања језика за учешће на припремном студијском курсу за странце у Савезној Републици Немачкој.

ВАЖНО - ПОЛАГАЊЕ ДСД ИСПИТА ЗА УЧЕНИКЕ НАШЕ ГИМНАЗИЈЕ ЈЕ БЕСППЛАТНО !!!

Овај степен дипломе могу стећи само ученици у школама које је за то овластила Конференција министара културе Немачке. Тренутно је у Србији 16 таквих школа, међу њима и наша Гимназија.

  1. Приликом уписа у први разред наше Гимназије ученицима ће сваке године, почев од ове, као други страни језик бити понуђен и тзв. ДСД немачки језик, поред немачког и француског језика.
  2. Предуслов да могу да изаберу овај ДСД немачки језик је да су основној школи најмање четири године учили немачки језик.
  3. За овај немачки ће се формирати мање групе (до 15 ученика), примењиваће се посебан програм, наставни материјал, другачији уџбеник, методе и облици рада.
  4. На крају 4. године ученици наше школе, који су на упису изабрали овај немачки, добијају могућност да полажу ДСД испит, БЕСПЛАТНО!!!. Пријављивање је слободно и индивидуално.

Нема коментара: