петак, 11. април 2014.

Aktivnosti sekcije ruskog jezika

Aktivnosti sekcije ruskog jezika

Maslenica 2014

Maslenica2014

U Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac" sekcija za Ruski jezik obeležava Maslenicu uz "brdo" palačinki

Ruski narodni praznik Maslenica

U toku je Maslenica - ruski Mardi Gras: nedelja zabava, palačinki, najavljuje kraj zime, početak Velikog posta i obećava proleće. Pridružite nam se u Svečanoj Sali, u četvrtak, u 18 sati, da uz rusku muziku, probamo palačinke u "ruskom restoranu" u koji nas uvode junaci iz jedne zanimljive humoristične pripovetke velikog Čehova.

Kod nas su to poklade. koje se obeležavaju pred početak božićnjeg posta, kao i uoči uskršnjeg ili velikog posta („bele poklade").

Koreni ovog praznika su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa.

Maslenica – vreme za najbliže, za praštanje, veselje i naravno palačinke!

Nekako prihvaćena ruskim pravoslavnim kalendarom, Maslenica je zapravo uporni ostatak „posvećenja proleća" koji pripada paganskim običajima obožavanja prirode, agrarnih tradicija i povećane svesti promene godišnjih doba. Maslenica je prvobitno bila vezana za prolećne ravnodnevice, trenutak kada u proleće Sunce prolazi direktno iznad ekvatora, pa dan i noć imaju istu dužinu. Od sve četiri tačke u kalendaru, prolećna ravnodnevica se najviše cenila u starim društvima jer je označavala povratak sunčeve svetlosti nakon zimske tame.

Hrišćani kao efikasni recikleri praznika drugih naroda, bilo kako bilo, našli su čudan način da uklope Maslenicu u liturgijsku prethodnicu Uskrsu.

U agrarnoj Rusiji Post je služio kao zgodan duhovni izgovor za spartansku dijetu, s obzirom na to da isključuje jaja, meso, ulje, sir, alkohol i puter, što sve ima veliku zaslugu da se začini najobičnija kaša od heljde. Četrdeset dana posta poklapaju se sa periodom kada su se zalihe u radnjama u Rusiji svodile na minimum.

Danas, naravno, možete naći mango ili prepelice u aspiku u svakom supermarketu, u bilo koje doba godine; pa ipak mnogi Rusi ponosno prolaze kroz „Veliki post" kao način dospevanja na moralno viši nivo, uz gubljenje desetak kilograma za manje od dva meseca: oba cilja lako se mogu postići ako jedete kašu od heljde ili supu od kupusa.

Maslenica sadrži reč „maslo" što znači puter, iako neki naučnici tvrde da najstarija verzija „misja pust" – što znači bez mesa.

Bez obzira na objašnjenje, vreme je da se usredsredimo na puter, sir i krem, i na ono što je Rusima poklada u Engleskoj, karneval i Mardi Gras u Španiji i Francuskoj, javna proslava povratka svetla i toplote i poslednji dah zabave i masne hrane – i palačinki naravno!

Sremac 2014 Maslenica Narodne novine zps2c71bbdf

Izvor: ГЕОПОЛИТИКА.РС http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/?option=com_content&view=article&id=213:maslenica&catid=193:mart-2011&Itemid=138

Evropski dan jezika 2012

Učenički Parlament Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" obeležava Evropski dan jezika i Svetski dan turizma u Svečanoj sali gimnazije.

Dan jezika 2012 0025

Učenici gimnazije, od kojih je najveći broj učenika fililoških odeljenja, pripremili su mnoge zanimljive igrice, radove, knjige, gramatike, kao i hranu, pića i sve što asocira na državu čiji jezik prezentuju. Među njima se predstavila i grupa koja uči ruski jezik.

Međunarodni forum ruskog jezika

Učenici Prve niške gimnazije Stevan Sremac i gimnazije Svetozar Marković, koji uče ruski jezik, kao i studenti sa Katedre ruskog jezika Filozofskog fakulteta u Nišu, danas će se u Gradskoj kući takmičiti u kvizu znanja sa svojim vršnjacima iz Rusije.

Ovaj susret organizovan je u okviru "Međunarodnog foruma ruskog jezika i književnosti " povodom 300 godina od rođenja velikog ruskog naučnika Mihaila Lomonosova.

Cilj ove manifestacije je jačanje veza između Rusije i Srbije. "Medjunarodni forum ruskog jezika i književnosti " održava se i u drugim gradovima naše zemlje, a većina aktivnosti održana je u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu.

Sremac 2014 Ruski Diplome sa medjunarodne konferencije 1

Sremac 2014 Ruski Diplome sa medjunarodne konferencije 2

Detaljnije na: City radio

Prilozi:

Autor: Zorica Milenković

Нема коментара: