субота, 27. јануар 2018.

3. Razred: Pripreme za 2. polugodiste

Drage učenice i dragi učenici 3.razreda,
 
Bilo bi dobro i korisno da naredni period iskoristite da se što bolje pripremite za 2.polugodište. Nadam se da su vam već poznate sledeće činjenice:
  1. U drugom polugodištu nastavljamo sa algoritamskim rešavanjem složenijih zadataka za koja su neophodna znanja i veštine stečena do kraja 1. polugodišta.
  2. Nevezano čak i od samih ocena iz ove oblasti, pa i izbora vaših budućih profesija, velika je verovatnoća da će vam u vašim budućim profesijama biti potrebna makar osnovna znanja iz ove oblasti.
  3. Sve je veća verovatnoća da će mnogi od vas imati slična pitanja i/ili zadatke iz ove oblasti na budućim konkursima i/ili intervjuima za posao/projekte i sl.
  4. Posebno je značajno da imate u vidu da je svaka sledeća generacija u startu u boljoj poziciji u ovoj oblasti, te ako iz bilo kojih razloga izgubite korak sa svojom generacijom i/ili nekada poželite da promenite posao/struku, konkurecija (iz mlađih generacija) će biti veća.
  5. Budući poslodavci neće mnogo obraćati pažnju koja je generacija kandidata koliko mogla da nauči u školi (i na fakultetu) po tadašnjim važečim programima, niti će imati vremena da takve rezlike uzimaju u obzir.
  6. Već je vaša generacija učenika (3.razreda) u maloj prednosti u odnosu na sadašnju generaciju maturanata, jer se imali 20 časova više programiranja od njih (u 2. razredu - FlowGorithm) i rezultati (pozitivni) su već vidljivi.
  7. Međutim, već prva sledeća (mlađa) generacija, sadašnjih učenika 2. razreda, je u blagoj prednosti u odnosu na vašu, jer su oni tih uvodnih (istih) 20 časova programiranja imali u 1. razredu, a imaće još 20 novih časova na kraju sadašnjeg 2. razreda.
  8. U izrazitoj prednosti u odnosu na vaše generacije, biće učenici sadašnjeg 5.razreda, koji će imati u 8 razreda obavezan predmet iz informatike i koji već u 5. razredu sada počinju da uče alogritamski način mišljenja, odosno pripremaju se za pisanje programskih kodova.
  9. Da bi bilo još jasnije: sve što je vaša generacija naučila iz programiranja u 2. razedu pre 7 meseci, isto to i u sličnom obimu rade sadašnji učenici 5.razeda, koji su 6 godina mlađi od vas. Ti učenici sadašnjeg 5.razreda do kraja svog 8.razreda naučiće skoro sve što i vaša generacija do kraja sadašnjeg 3.razreda kako programiranje tako i osnovne alate vezane za elementarnu informatičku i digitalnu pismenost.
Dakle, sviđalo se nekome ili ne, verujem da je prilično jasno da sledeće oblasti predviđene trenutno važečim nastavnim planovima i programima za vašu generaciju bi trebalo da maksimalno iskoristite pre svega zbog sebe, a mnogo manje zbog budućih ocena iz ovog predmeta, čak i da u ovom momentu ne vidite ama baš nikakve veze sa vašim budućim školovanjem, profesionalnim razvojem i strukom.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: