недеља, 23. децембар 2018.

1. Razred: 4. Kreiranje i uredivanje digitalnih dokumenata - Programi za obradu i uredivanje tekstova

Drage učenice i dragi učenici 1. razreda,
 
Ukoliko ste završili prvih 8 zadataka, i rešili test 11 (prvi pokušaj), sledeći zadaci su od devetog, odnosno od editora zvučnih zapisa. U toku sledeće nedelje obavezno pročitajte tekstove zadataka 09 i 10, koje ćete rešavati kod kuće, a rok će biti do 10.januara za ova dva zadatka, dakle, ne morate ih rešavati odmah ove nedelje.
 
Ipak, u toku ove nedelje obavezno pročitajte vežbu 10 (NotePad++). Učenici koji nisu imali na svojim računarima kod kuće NotePad i/ili WordPad, bilo bi dobro da instaliraju besplatnu verziju programa NotePad++, koji mogu da koriste prilikom rešavanja prvih 10 zadataka.
 
U toku ove nedelje, odnosno od sutra, počinjemo sa uvežbavanjem i korišćenjem ozbiljnijeg programa za obradu teksta, tačnije dokumenata, kao što je na primer MS Word. Obavezno proverite da li imate instaliran ovaj program na svojim računarima kod kuće. Program MS Word nije besplatan. Ukoliko nemate instaliran program MS Word na svom računaru kod kuće, za rešavanje zadataka iz ove oblasti (od 11) možete koristiti besplatnu onlajn verziju Office 365 ili čak onlajn besplatne alate za uređivanje dokumenata u oblaku, kao na primer na Google Drive-u ili One Drive-u.
 
Takođe, možete koristiti besplatne verzije programa sličnih programu Word, kao što je, na primer, program Write iz paketa LibreOffice ili OpenOffice.
Sve gore navedeno je prilično jednostavno objašnjeno i udžbeniku, te vam savetujem da u toku ove nedelje obavezno prelistate svoje udžbenike, a naročito ovu temu (Kreiranje i uređivanje digitalnih dokumenata, odnosno obrada dokumenata).
 
Iako mnogi učenici 1. razreda već imaju određena iskustva iz ove oblasti, veoma je važno da svi učenici 1. razreda do kraja ove nedelje rešavaju i što je moguće bolje urade prva 4 zadatka, odnosno zadatke 11, 12, 13 i 14, jer će nam to biti podrazumevana osnova za sve ostale zadatke i nastavak rada.
 
Potrebno je da do kraja ove nedelje, odnosno do 28.decembra, korišćenjem dostupnih materijala, odnosno udžbenika i interneta, proučite sledeće materijale u okviru ove teme:
 
4. Креирање и уређивање дигиталних докумената
 
4.1. Унос текста и његово једноставно уређивање (ефикасно кретање кроз текст, копирање, премештање, претрага, замена текста)
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: