петак, 12. април 2019.

2. Razred: Formati datoteka i besplatni programi i konvertori

Drage učenice i dragi učenici 2. razreda,
 
Prilikom rešavanja domaćih zadataka u 2. polugodištu sve češće se u tim zadacima od vas traži da ispoštujete traženi format datoteke, a naročito za zvučne zapise, na primer WAV ili MP3.
 
Jedan od ciljeva ovih domaćih zadataka je upravo i taj da što bolje uočite razlike i u kvalitetu i u veličini (datoteke) između određenih formata, pa čak i u okviru istog. Na primer, WAV format može da bude mono, stereo i sl.
 
Ne treba zaboraviti da veliki broj raznih konkursa, onlajn formulara i drugih portala i aplikacija često kao osnovne zahteve navode format dokumenta i memorijsko ograničanje, te je i to još jedan od razloga zašto kroz domaće zadatke tražimo od vas da vodite računa i o tome.
 
Na nekoliko časova u poslednjih godinu dana naglasio sam vam da ukoliko zaključite da program, koji koristite na vašim računarima u školi ili kod kuće, nema opcije za snimanje dokumenta u traženom formatu, da najpre proverite i potražite na internetu besplatne, a sigurne, onlajn konvertore, na primer, iz WAV u MP3, a da pri tom vodite računa da ništa ne morate da dodatno instalirate na vašim računarima.
 
Tek, i samo ako ne uspete da pronađete odgovarajući besplatan onlajn konvertor, a vaš program ne može da generiše odgovarajući traženi format, pokušajte da pronađete odgvor na internetu zašto je to tako i šta je potrebno uraditi.
 
U svakom slučaju, ukoliko vaše računare koriste i druge osobe, na primer kod kuće brat, sestra, roditelji, ne bi trebalo da tek tako instalirate dodatne a nedovoljno proverene programe. Mi, kao nastavnici informatike, to ne tražimo od vas, već da nas o tome obavestite na vreme, i da te zadatke rešavate na računarima u kabinetu.
 
Nastavnici informatike uvek prvo detaljno i temeljno provere sve potencijalne alate pre nego što preporuče instalaciju nekog programa svojim učenicima.
 
Do sada smo vam preporučili instalacije sledećih programa:
  • NotePad++  - Potpuno bezbedan i besplatan, poboljšana verzija postojećeg programa NotePad, a koji se često koristiti za uređivanje HTML dokumenta, pa i programskih kodova
  • 7-ZIP - Besplatan program za kompresiju datoteka (arhiviranje).
  • FlowGorithm - Besplatan program za uređvanje i testiranje algoritama.
  • GIMP - Besplatan program za uređivanje rasterskih slika.
  • INKSCAPE - Besplatan program za uređivanje crteža za vektorsku grafiku.
  • Audacity - Besplatan program za uređivanje zvučnih zapisa.
Što se tiče uobičajenih MS Office programa, kao što su Word, Excel i PowerPoint, pošto se radi o licenciranim programima, koji nisu besplatni, više put smo naglasili da ukoliko učenici nemaju ove programe na svojim računarima kod kuće, da ih ne instaliraju, pogotovu ne piratske verzije, već da pronađu i koriste ili instaliraju besplatne onlajn i/ili oflajn zamene, kao što su OpenOffice, LibreOffice, onlajn Office 365 ili Google dokumenti.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: