понедељак, 16. септембар 2019.

2. Razred IT: Ciklicna struktura - Primer Prosecna ocena ucenika

Drage učenice i dragi učenici II-3,
 
Na današnjem času smo videli sintaksu programskog jezika C# za cikličnu strukturu i to brojački ciklus (for) na primeru zadatka Srednja ocena (https://petlja.org/biblioteka/r/SrednjaOcena). Kao i mnogi drugi i ovaj zadatak se može rešiti i korišćenjem brojačkih ciklusa (for) i ciklusa sa uslovom (while), kao i bez ili sa korišćenjem nizova. Danas smo rešavali korišćenjem brojačkih ciklusa i bez nizova. U prilogu se nalazi jedno algoritamsko rešenje ovog zadatka.

Obratite pažnju na sledeće:
  1. Uslova navedenih u tekstu zadatka.
  2. Pravila za izračunavanje prosečne ocene, koja postoje i mnogo (vekova) pre pojave računara - Količnik zbira svih ocena sa brojem ocena.
  3. Raznih matematičkih (aritmetičkih) metoda ili strategija za izračunavanje prosečne ocene (ako učenik ima sve petice, ili sve četvorke ili tačno pola petica i pola četvorki ili sve petice sem iz jednog jedinog predmeta četvorku i sl).
  4. Kada i do kog nivoa treba koristiti nove tehnologije, odnosno da li je baš neophodno da pišemo novi programski kod, ako je potrebno da izračunamo prosečnu ocenu za samo 3 ocene (na primer na nekom konkursu računaju se samo zaključne ocene na kraju 4. razreda iz srpskog, matematike i programiranja), zatim šta bi od postojećih alata moglo da pomogne odeljenjskom starešini da za svakog pojedinačnog učenika ponovi isti postupak (u većini slučajeva na primer Excel), a šta za celu školu (neki informacioni sistem, poput esDnevnika) i tako redom, odnosno kada je zaista momenat kada treba da odlučimo da bi bilo dobro da napišemo novi programski kod i napravimo novi korisnički program/alat.
  5. Zaokruživanje rezultata, odnosno količnika na 2 decimale - i ovde postoje pravila, ali obratite pažnju na uslove navedene u tekstu zadatka.
  6. Kako se u C# ponašaju tipovi podataka float i doble. Primetili smo da je najbolje/najlakše da odmah zbir ocena (s) deklarišemo kao double.
  7. Prva i najvažnija greška prilikom izvršavanja programskog koda (run time error), odnosno greška pri deljenju nulom, ako je broj ocena jednak nuli, odnosno ako učenik nema ni jednu ocenu (na primer na početku školske godine za tu trenutnu školsku godinu).
Na kraju, bez obzira što na prvi pogled skoro da nema nikakvih dodirnih tačaka sa programiranjem, ipak nije loše da, kada budete imali vremena, pregledate nove materijale za sadašnje učenike 2. razreda gimnazije za obične smerove na Petlja.org (https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/analiza-podataka-gim), a da do kraja ove nedelje (do petka 20.09), obavezno pogledate Zadatak 1 u dnu stranice prve lekcije na https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/analiza-podataka-gim/uvod-u-rad-sa-programima-za-tabelarna-izra%C4%8Dunavanja, a zatim zadatak Srednja ocena (https://petlja.org/biblioteka/r/SrednjaOcena) i prateće materijale:
U nastavku prosleđujem obaveštenje koje sam juče poslao učenicima sadašnjeg 3. i 2. razreda običnih gimnazijskih smerova.
 


    int n = int.Parse(Console.ReadLine());
    double s = 0;
    double p = 0;
   
int x;

    for (int i = 0; i < n; i++)
    {
        x =
int.Parse(Console.ReadLine());
        s = s + x;
    }

    p = s / n;

    Console.WriteLine(p.ToString("0.00"));


Pozdrav,
Dragan Ilić
 
 
 
----- Original Message -----
Sent: Sunday, September 15, 2019 12:55 PM
Subject: 3. Razred: Pocetak - Novi korisni onlajn materijali za sadasnji 2.razred

Drage učenice i dragi učenici 3.razreda,
 
Iako ćemo ove godine, po važećem nastavnom planu, raditi samo programiranje iz računarstva i informatike i da smo prošle godine (u 1. polugođu) bolje naučili Excel, odnosno programe za tabelarna izračunavanja, ipak, bilo bi dobro da narednih dana pregledate nove materijale na Petlja.org za sadašnji 2. razred gimnazije:
Takođe, baš iz ugla pripreme, uređivanja i testiranja programskog koda nekih zadataka itakako nam može pomoći stečeno znanje i korišćenje programa za tabelarna izračunavanja.
 
U nastavku prosleđujem obaveštenje koje sam upravo poslao učenicima sadašnjeg 2. razreda.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić
 
----- Original Message -----
Sent: Sunday, September 15, 2019 11:53 AM
Subject: 2. Razred: Pocetak

Drage učenice i dragi učenici 2. razreda,
 
Kao što vam je već poznato, nastavni planovi su promenjeni, promene u oblasti IKT su nadinamičnije, te ćemo od ove školske godine koristiti osim udžbenika i sistema za elektronski podržano učenje (moodle) i najnovije onlajn materijale na nacionalnom nivou koje je odobrilo Ministarstvo prosvete na portalu Petlja.org.
 
Za početak, narednih dana, pogledajte prve najnovije materijale iz računarstva i informatike za 2. razred gimnazije na:
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: