недеља, 8. септембар 2019.

2. Razred: Zbirka zadataka - Zadatak 01 - Trening - Resenja

Drage učenice i dragi učenici II-3,
 
U prilogu se nalazi spakovan (zipovan) folder u kojem su rešenja prvog najjednostavnijeg zadatka iz Zbirke zadataka na portalu Petlja.org, za zadatak Trening (https://petlja.org/biblioteka/r/problemi/Zbirka/trening).
 
Ovaj najlakši zadatak koristimo da se upoznamo sa postupcima (metodama) rešavanja zadatka, kao i sa sintaksama nekoliko programskih jezika, ali i onlajn kompajlerima, bez korišćenja instaliranih integrisanih razvojnih okruženja, kao što su Code Blocks i Visual Studio.
 
Kada raspakujete spakovanu datoteku iz priloga u novom folderu Zad_001_Trening trebalo bi da bude 6 datoteka sa istim imenima (Trening), ali različitim ekstenzijama:
  1. Trening.png - Slika skice algoritma. Obratite pažnju na naredbu ulaza - Alat kao što je FlowGorithm prijaviće nekoliko grešaka. Ipak, ovakvo algoritamsko rešenje, kao na PNG slici, nastavnik/instruktor programiranja prihvata kao tačno na papiru.
  2. Trening.fprg - Algoritamsko rešenje koje se može proveriti, odnosno pokrenuti i testirati iz besplatnog alata kao što je FlowGorithm.
  3. Trening.pas - Ispravan programski kod rešenja zadatka u programskom jeziku Pascal.
  4. Trening.py - Ispravan programski kod rešenja zadatka u programskom jeziku Pajton.
  5. Trening.cpp - Ispravan programski kod rešenja zadatka u programskom jeziku C/C++.
  6. Trening.cs - Ispravan programski kod rešenja zadatka u programskom jeziku C#.
Datoteke u kojima su programski kodovi (pas, py, cpp i cs) možete otvoriti iz bilo kog jednostavnog editora, kao što je, na primer, NotePad. Preporučuje se da se instalira besplatan editor NotePad++, koji nije ni kompajler ni razvojno okruženje za neki programski jezik, ali kao da prepoznaje različite programske jezike, te je mnogo bolji za uređivanje linija programskog koda od običnog programa NotePad.
 
Pogledajte programske kodove, naročito u programskim jezicima C/C++ i C# i pokušajte da pronađete sličnosti i razlike između ova dva programska jezika. Takođe, uporedite automatski generisane programske kodove iz alata FlowGorithm i pronađite sličnosti i razlike za ova dva programska jezika.
 
Zatim postavite (upload) ove programske kodove na petlja.org za zadatak Trening i proverite da li je sve u redu (da li ste dobili zeleno OK) sa vaših naloga.
 
Na kraju, obratite posebnu pažnju na ulazne naredbe i u programskom kodu i u samom tekstu zadatka - svaka vrenost promenljive se učitava iz posebne ulazne linije, odnosno u svakoj ulaznoj liniji je jedna vrednost promenljive. Zatim, pogledajte sledeći zadatak (List papira) - ponovo su date dve ulazne promenljive, ali se obe učitavaju iz iste ulazne linije.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: