недеља, 8. септембар 2019.

2. Razred: Programiranje - C# - Prvo obavestenje

Drage učenice i dragi učenici II-3,
 
Prve nedelje u 2. razredu, u ponedeljak i u petak, napravili smo mali uvod u ono što ćemo raditi ove školske godine u okviru ovog predmeta. Na narednim časovima počećemo da koristimo programski jezik C#. Naravno, polazimo od toga da ste u 1. razredu prilično dobro savladali osnove algoritamskog rešavanja zadataka, uređivanje i testiranje programskog koda u programskom jeziku C u razvojnom okruženju Code Blocks.
 
Kada kažemo osnove algoritamskog rešavanja zadataka, uglavnom mislimo na osnovne/školske/tipične zadatke iz linijske, razgranate (if) i ciklične strukture (for, while) negde do nizova i potprograma, uključujući i osnovne tipove podataka (cele i realne brojeve).
 
Ove školske godine, po važećem nastavnom planu za 2. razred specijalizovanog odeljenja, nastavljamo tako što počinjeno sa nizovima, a odmah zatim prelazimo na matrice i složenije zadake, ali u programskom jeziku C#.
 
Programski jezik C# je sintaksno sličan programskim jezicima C i C++, ali ipak drugačiji. Za razvojno okruženje koristićemo Visual Studio. Za sve školske/domaće zadatke u 2. razredu, nije previše bitno koju verziju razvojnog okruženja ćemo koristiti počev od verzije Visual Studio-a 2010, ali da bi bilo što manje zabuna na računarima u kabinetima i kod kuće, koristiće se verzije 2015 i/ili 2017. Ipak, ne žurite sa preuzimanjem i instalacijom Visual Studio-a, sačekajte još nedelju-dve, da najpre vidite kako sve to izgleda i funkcioniše na računarima u kabinetima škole.
 
Takođe, na prvim časovima smo koristili i koristićemo onlajn kompajlere, kao što smo juče već videli na portalu petlja.org. Naravno, nedostatak onlajn kompajlera je što nemamo ozbiljniju pomoć razvojnog okruženja prilikom otkrivanja i ispravljanja grešaka, pre svega sintikasnih, a i što se neretko dešava da budu spori ili čak nedostupni, zbog većeg opterećenja servera (kada mnogo korisnika/programera testira svoje programske kodove istovremeno). Dakle, uvek postoji mogućnost da smo napisali potupno tačan/ispravan programski kod, ali da iz nekog razloga onlajn kompajler u nekom trenutnku ne uspe da ga ispravno prevede i pokrene za testiranje, tako da nije cilj da vam odmah svi kodovi prorade, već samo da se malo upoznate sa takvim mogućnostima i portalima, kao i da malo uporedite rešenja zadataka u nekoliko različitih programskih jezika (C++, C#, Pajton, Java, Pascal).
 
Za najjednostavnije zadatke besplatan alat FlowGorithm nam može pomoći ne samo za bolje razumevanje i testiranje algoritamskog rešenja, već i za brže upoznavanje sintaksi nekoliko različitih tipičnih programskih jezika.
 
Kako bi što uspešnije napravili prelaz sa programskog jezika C na C# (i sa razvojnog okruženja Code Blocks na Visual Studio), preporuka je da narednih dana, kod kuće pregledate materijale na portalu petlja.org i obratite malo više pažnje na nekoliko ključnih primera, kao što su:
 
1. Zbirka zadataka - Osnovni nivo (https://petlja.org/biblioteka/r/kursevi/Zbirka)
a zatim, pregledajte i zadatke koji slede iz cikličnih strukutra (petje), kao što su n! i sl.
 
Prilikom rešavanja ovih zadataka, ne mora da vam po svaku cenu programski kod proradi na onlajn kompajleru na portalu Petlja.org, ali je veoma važno da linije programskog koda, kao i algoritme napišete u vašim sveskama i to najamanje bar za jedan zadatak (obavezan je Najlošiji kontrolni). Takođe, u ovom trenutku, možete koristiti bilo koje tehnike programiranja koje ste naučili. Na primer, možete koristiti petlje i/ili nizove, ali i ne morate. Najvažnije je da samostalno dođete do tačnog rešenja koje je vama (svakom od vas pojedinačno) potpuno jasno i razumljivo.
 
Nakon toga, pregledajte sledeće materijale (lekcije):
 
Rešenja vaših domaćih zadataka čuvajte u vašim sveskama i na vašim računarima kod kuće, a na sledećim časovima obijasnićemo kako će te ih postavljati na sistem za elektronski podržano učenje na ocenjivanje.
 
Ukoliko budete imali bilo kakve nedoumice ili pitanja, bilo bi dobro da ih zapišete u vašim sveskama i svakako da ih postavite i na narednim časovima.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: