субота, 24. септембар 2011.

Ekskurzije

Екскурзија Штампај E-pošta
петак, 23 септембар 2011

Радост и главобољa

Слађана Миленковић, Наташа Стојановић и Миодраг Сокић

  Узбуђење и нестрпљивост ученика да се спакују кофери и седне у аутобус све су већи што је дан поласка на екскурзију ближи. Свесни да их чека велики посао, професори се детаљно припремају на одељенским заједницама, а на ђачким путовањима планирају и ноћна дежурства.Једна од главних тема првих родитељских састанака су екскурзије. Школе које таква путовања реализују тек у мају наредне године - ових дана прикупљају и разматрају понуде туристичких агенција.

 

Међутим, велики је број школа које су тај посао већ завршиле, иду на екскурзије наредног месеца. Према правилнику, први и други разред средње школе може да путује само по Србији, док је старијим ђацима доступна и Европа.
Барселона, Праг, Рим, Венеција, Сан Марино, Беч или Атина - најчешће су дестинације пут којих ће кренути старији средњошколци. Узбуђење и нестрпљивост да се спакују кофери и седне у аутобус, све су већи што је тај дан ближи.
Према анкетама, ученици се радују екскурзијама, очекују добар провод, а важно им је и да се друже са људима.
Свесни да их чека велики посао - узбуђени су и професори. Детаљни планови пута већ су подељени и деци и родитељима.
"Припремамо се детаљно на часовима одељеске заједнице, договарамо се шта се сме, шта се не сме. Све одељенске старешине свих одељења иду на екскурзију, организујемо ноћна дежурства", каже Слађана Миленковић из Гимназије "Свети Сава".
Дневнице професора ће, као и претходних година бити тридесетак евра по ученику. Цена ексурзије за трећу и четврту годину креће се од 300 до 400 евра у зависности од дестинације. Агенције су и овога пута давале могућност плаћања на рате и гратис путовање за једног ученика.
"Ми сваке године с обзиром на кризу очекујемо да ће се мање деце пријавити, али нас сваке године и деца и родитељи демантују - и даље немамо заинтересованост испод 80 одсто. Дакле, родитељи им то дефинитивно приуште", каже педагог Наташа Стојановић.
Многи родитељи виде екскурзију као једину шансу да им дете види свет, јер за породична путовања немају пара.
Ипак, појединини професори сматрају да се на путовањима по Европи готово ништа не научи нити види и да су квалитетније екскурзије које се реализују у нашој земљи.
Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија сматра да су савремене модерне екскурзије  препуне недостатака времена и препуне времена проведеног у аутобусу, тако да, како каже, долази до негативног набоја енергије.
Према његовим речима треба смањити километражу јер се тиме и штеди поготову што родитељи више немају новца.
Како правилно усмерити енергију које су пуни тинејџери - задатак је и изазов разредних старешина. Они су, како кажу, и те како свесни одговрности, мада до проблема најчешће долази у оним случајевима где је заказало одговорно родитељство.
РТС

 

Нема коментара: