субота, 24. септембар 2011.

Sezona ekskurzija

Почела сезона    
уторак, 20 септембар 2011

Ђачке екскурзије

  Почиње сезона матурских екскурзија, готово нико не жели на наше планине или у бање. Ове године хит је Италија, али су због приступачних цена и даље најтраженији Грчка, Праг и Будимпешта

После  првог новчаног стреса због почетка нове школске године, родитељи се сада суочавају са још једним финансијским ударом, јер почиње сезона екскурзија. Цена од 180 до 480 евра. Ретко или готово нико не бира за екскурзију наше бање или планине. Сви желе "преко гране".
На екскурзије у иностранство најчешће одлази матуранти, иако иду и ђаци треће године средњих школа. Хит одредиште ове године је Италија, посебно Венеција, Трст и Фиренца али су и даље популарни север Грчке, Праг и Будимпешта због пристпачних цена. Аранжмани за Италију и Барселону по матуранту коштају од 250 до 450, а за Грчку, Праг и Будимпешту око 150 евра.
- Цена аранжмана зависи од жеља родитеља, јер укључују полупанисон у хотелу који одаберу, излете и улазнице у музеје које желе да обиђу - објашњава Мирко Миловановић из "Вива травела". - Проблеме имају они који ангажују агенције које немају искуства. Јер, немају сви хотели грејање, неки имају посебне собе за екскурзије и ђацима "подваљују" са скромнијом исхраном.
За организовање екскурзије потребно је да се 60 одсто ђака једног разреда изјасни за путовање. Одлуку о дестинацији доноси савет родитеља, бирајући најповољнију понуду од три пристигле. Они одлучују и о дневницама наставника које износе од 25 до 30 евра по ученику. Аутобуске вожње су дневне, а аранжмани на бази полупансиона.
- Матуранти иду на шестодневну екскурзију почетком новембра у Италију, а трећа година у Грчку - каже Душко Бабић, директор Филолошке гимназије. - Матуранти ће платити 35.480, а ђаци треће године 26.900 динара, а томе треба додати дневнице 28, односно 25 евра. Никада до сада нисмо имали проблема, јер ђаци желе да упознају историју и културу земаља у које иду.
Економско-трговачка школа у Сопоту иде на деветодневну екскурзију у Барселону која кошта 400 евра. У овој школи кажу да је интересовање за путовање мање него ранијих година и да ће од шест ићи четири одељења. Матуранти Прве економске ове године неће путовати, јер је било мало заинтересованих.
Према речима Милорада Антића, професора Школа за негу лепоте, чији ђаци иду у Италију, родитељи су одабрали седмодневну екскурзију која кошта 450 евра. Пољопривредна школа је одлучила да ће на екскурзију ићи у мају, а Туристичко-угоститељска школа ће због малог интересовања ђака поново расписати тендер.

САВЕТИ
Миловановић  из "Вива травела" каже да искуство говори да агенција не сме да изнајми аутобус на спрат, јер тада професори седе доле, а ученици горе "лудују".
Такође, пасоши увек морају да стоје код организатора пута, а у програму не треба остављати слободно време, јер се ђаци готово редовно губе, касне и настају остали проблеми. Програм мора да буде богат и напоран како би ђаци увече били уморни.
Увече је најбоље да агенција закупи дискотеку да не би ђаци ишли сами у провод. Поред здравственог путног осигурања на пут увек мора да крене и лекар који помаже у случају пијанстава и мањих повреда.
Б. БОРИСАВЉЕВИЋ - А. КРСМАНОВИЋ

"Вечерње новости"

Нема коментара: