Развојни центар Савеза инжењера и техничара Србије је у сарадњи са Институтом за технологију нуклеарних и других минералних сировина започео Пројекат "Безбедна и квалитетна вода за пиће - основно људско право".

bezbedna voda

Стратешки значај пројекта је препознат и од стране Центра за промоцију науке, институције Републике Србије надлежне за промоцију и популаризацију науке, који је финансијски подржао реализацију Пројекта.

Пројекат има два основна дела:

(а) Развој друштвене свести о значају безбедне и квалитетне воде за пиће за јавно снабдевање становништва и мерама за њено рационално коришћење, и

(б) Дефинисање, припрема и одржавање семинара о савременим приступима, методама и системима за обезбеђивање производње безбедне и квалитетне воде за пиће за снабдевање становништва.

Рок за реализацију пројекта је 36 месеци.

Очекивани резултати пројекта у 2013. години су: 

(а) Стварање таквог окружења које ће омогућити развој друштвене свести о значају безбедне и квалитетне воде за пиће за јавно снабдевање становништва и мерама за њено рационално коришћење;

(б) Подизање нивоа знања запослених у водоводним организацијама и стварање неопходних подлога у водоводним организацијама за производњу безбедне и квалитетне воде за пиће.

Очекивани резултати пројекта у дужем временском периоду су:

  •  Стварање окружења у којем ће бити обезбеђене такве информације које ће омогућити бољу сарадњу и / или кординацију образовних институција, привредних комора, професионалних и невладиних организација, пословног сектора и државних институција у области воде за пиће, као и поспешивање учешћа јавности у доношењу одлука које се тичу снабдевања становништва безбедном и квалитетном водом за пиће. То ће омогућити боље разумевање будућих потреба и решавање проблема снабдевања становништва безбедном и квалитетном водом за пиће.
  • Стварање СРПСКОГ програма о значају воде за пиће по угледу на сличан програм у ЕУ.