Кувар најтраженије занимање међу будућим средњошколцима. У тесаре и зидаре нико неће. Од септембра у школама нови образовни профили попут кувара, конобара, посластичара...Од септембра ове године у редовну наставу улазе и огледни профили као што су : кувар, конобар, посластичар, пословни и финансијски администратор и учиће се у стотину школа у Србији.Ова занимања изузетно су популарна међу младима, јер током школовања пролазе адекватну праксу, а по завршетку школе их чека сигуран посао.
Лекције које се обрађују на часу у Туристичко-угоститељској школи: Срнећи рагу са печуркама, Шпикован срнећи бут, Фазан на ловачки начин, Зечетина у марсала сосу, Париске кнедле, Пиринач - део су градива који ученици обрађују. "Схватио сам да је то посао којим ћу се бавити наредних 50 година" рекао је ученик другог разреда средње школе Златија Бошњаковић. "Себе, најрадије видим у иностранству у неком ексклузивном ресторану или хотелу, а после бих се вратио и отворио неки ресторан, за своју душу", каже Стефан Јелић ученик другог разреда средње школе. На прошлогодишњем конкурсу за једног кувара конкурисало је седам ђака. Млади се опредељују за ово занимање, јер по завршетку школовања могу да бирају посао или студије. "Као мали сам увек гледао како мама спрема по кухињи, другови су ми препоручили школу као веома занимљиву, а притом се, после средње школе, лако налази посао", каже Мирко Јаковљевић, други разред средње школе. Директор Угоститељско-туристичке школе Милијанко Портић каже да та школа већ осам година сарађује са најелитнијом школом Сентатјен у Паризу. "Долазе Црногорци, Словенци, заиста, велика је потражња за куварима", истакао је Портић. Помоћник министра просвете Богољуб Лазаревић сматра да је разлог све већег интересовања ђака за те профиле то што су ђаци "све рационалнији" и да мисле о запослењу. "Ђаци размишљају да у овом времену кад нема много посла и када ученици који завршавају средњу школу се врло мало запошљавају, већ настављају студије, ово је један од ретких профила који нуди посао и посао који није тако мало плаћен", рекао је Лазаревић. За разлику од туристичко-угоститељских школа, у тесаре, столаре, зидаре, ретко ко иде. У септембру уводи се нови образовни профил из области грађевине: техничар за одржавање објеката, који се може учити у Новом Саду, Београду и Ужицу.
Нема коментара:
Постави коментар