субота, 2. март 2013.

Programiranje: Uputstvo 001

Programiranje: Uputstvo 001

Drage učenice i dragi učenici,
 
Upravo smo objedinili mejl listu svih učenika koji su zaineresovani za pripreme za zvanično takmičenje iz informatike, tačnije iz programiranja u organizaciji Društva matematičara Srbije (DMS) i Ministarstva prosvete za sledeću školsku 2013/2014. godinu.
 
Takmičenje iz programiranja nije lako, neophodno je znanje pre svega iz matematike, a zatim iz pravog takozvanog matematičkog programiranja i ne prati važeće nastavne planove i programe u gimnazijama po kojima se programiranje obrađuje samo u III razredu i to na početnom nivou i u grafičkom okruženju.
 
U zadacima na takmičenju iz programiranja ne koriste se grafička okruženja već takozvana konzolna, nama češća takozvana DOS okruženja i programski jezici koji podržavaju programiranje u takvim okruženjima kao što su:
  • Free Pascal
  • Borland Pascal
  • C
  • C++
Ovi programski jezici su veoma slični programskim jezcima u grafičkom okruženju a najviše se razlikuju u naredbama za unos (ulaz) i prikaz (izlaz) podataka.
Kako bi što bolje iskoristili materijale predviđene za redovnu nastavu i za takmičenje, formirali smo dva kursa na sistemu za elektronsko učenje koji se u mnogim segmentima preklapaju:
  • Računarstvo i informatika 3 - materijali, lekcije, uputstva i zadaci koji se koriste u redovnoj nastavi za III razred gimnazije, uglavnom Borland Delphi ili Lazarus
  • Programiranje - materijali, lekcije, uputstva i zadaci koji se koriste za pripremu za zvanično takmičenje iz programiranja, uglavnom Borland Pascal ili Free Pascal
Za početak je potrebno da se upišete na oba ova kursa i da polako proučavate materijale.
 
Ne zaboravite da je ovo sam početak i da tek počinjemo pripreme za takmičenje za narednu školsku godinu.
 
Uskoro sledi novo uputstvo.
 
Pozdrav,
Dragan Ilić

Нема коментара: