Представићемо само неке:

  • GoogleDocs
  • SlideSahre
  • Scribd
  • Flickr
  • SoundCloud

Google Docs (Google документи)

Један од бесплатних сервиса за креирање, чување и дељење докумената на интернету је сервис Google документи. Овај сервис је саставни део система Google диск (Google Drive). За приступ систему потребно је имати налог на систему Гугл (Google), односно имати налог електронске поште са @gmail.com.

Детаљнија упутства за рад са Гугловим докуметима можете пронаћи на адресама: Документи,  SEMINARSKI RAD Gugl Doks (Google Docs), Kako da koristite Google Dokumente ?

SlideShare

SlideShare је сервис који је доступан на интернету и који вам дозвољава да смештате и објављујете сопствене презентације направљене у PowerPointu, Open Office-у или записане у pdf формату. Презентације које сте поставили на SlideShare можете објавити јавно или приватно. Презентацијама можете придруживати кључне речи, додавати коментаре и дозволити посетиоцима да коментаришу.

Такође, ово може бити одличан алат за дигитализовано презентовање прича. Наиме, SlideShare има могућност да додајете сопствене аудио фајлове уз презентацију и користите алат који вам омогућава да синхронизујете аудио фајлове са индивидуалним слајдовима. Аудио фајл може бити смештен било где на интернету, довољно је да је јавно доступан за читање.

Адреса: www.slideshare.net

Scribd

Scribd је основан 2006. године. Идеја настајања Scribd-а произашла је из потребе публиковања академских радова.

Данас је Scribd веб сервис који омогућава размену докумената, односно дозвољава корисницима да поставе документе различитих формата (ppt, pdf, …) и да их "уграде" у веб странице користећи iPaper формат. Scribd-у је, осим преко кућних рачунара, могуће прићи путем Андроид и iPhone паметних телефона бесплатним апликацијама.

Scribd користи iPaper - тип документа који се може "богато" форматирати и сличан је PDF формату, а који омогућава корисницима да уграђују документа у веб стране. Ipaper користи Adobe Flash за исти приказ на различитим платформама без конверзије, омогућавајући било ком прегледачу који има инсталиран Adobe Flash Player да прикаже документа. Сви водећи типови докумената могу бити форматирани у iPaper укључујући Word, PowerPoint, PDF и Open Office документа.

Адреса овог сервиса је: www.scribd.com

Flickr

Фликр (Flickr) је сервис за складиштење фотографија и видео записа на интернету и дељење са осталим корисницима. Основан је 2004. године и до данас је на њему постављено преко 5 милијарди слика. Оно што овај сервис чини тако популарним је то што се фотографије могу поставити директно са мобилног телефона, мејла или програма за обраду слика, и делити на Facebook-у, Twitter-у или блогу.
Сликама се могу додати називи, коментари, поставити тагове и локацију где су направљене. Слике се могу груписати и рангирати по занимљивости. Испод слике је могуће поставити напомену или коментар.

Подешавање приватности је лако. Flickr пружа могућност чувања слика тако да буду приватне или јавне. Корисник може сам за време upload-а да одлучи ко може да види његове слике. Фотографија може бити означена као јавна или приватна. Ако се фотографија означи као приватна, само је корисник може видети, али их он касније може означити као јавне за своје пријатеље.

www.flickr.com

SoundCloud

SoundCloud је облак систем намењен за складиштење музике на интернету и лако дељење са другим корисницима. Подржани су разни формати фајлова: AIFF, WAVE, FLAC, OGG, MP2, MP3, AAC, AMR, WMA. Складишни простор се не исказује у GB, него у минутима расположиве музике. Бесплатно је могуће складиштити 2 сата музике.

адреса: https://soundcloud.com/

Izvor: http://racunariprogramiranje.wordpress.com/