Представићемо само неке:

  • Google Drive
  • Drop Box
  • Sky Drive
  • Picasa
  • Ubuntu one

Google Drive

Google Drive је повезан са Google Docs и другим корисним Drive апликацијама како би могао да подржи више од 30 типова датотека, што омогућава да гледамо или правимо измене на сликама и видеима, радимо на документима, и још много тога, и све то унутар веб прегледача.

Могућности дељења са другим корисницима такође постоје, али дозволе за приступ садржају не можете да подесите са десктоп клијента, већ ћете морати да одете на Веб апликацију и подесите опције у зависности од тога да ли желите датотеке:

- да шаљете елетронском поштом,

- да их делите са другим корисницима или

- да их учините јавним.

Садржај такође можете да поставите као view-only (само прегледање) или тако да се могу правити и измене у њима.

 Предности Google Drive-а:

Google Drive има бројне кључне предности у односу на конкуренцију, поготово ако користите и остале Google производе – пре свега Google Docs, gMail и Google Plus, због блиске интеграције.

Један од квалитета који има Google Drive је претраживање (из веб апликације). Претраживање је могуће по типу документа, власнику документа и другим напредним филтерима. Исто тако, OCR могућности су уграђене у сервис, тако да Google, може да скенира све слике на вашем Drive налогу издвајајући текст који се потом може претраживати.

Google Drive доступан је за Андроид и iOS кориснике паметних телефона.

Google Drive корисницима бесплатно нуди 5 GB простора за складиштење (Google Docs фајлови се не рачунају), и нуди опције за надоградњу као што су 2.49 долара месечно за 25 GB

адреса: https://drive.google.com, при чему треба напоменути да ако имате отворен налог на gmail серверу, доступни су вам сви google сервиси, укључујући gmail, web албуме са сликама, youTube…

Dropbox

Dropbox је увео приступ синхронизације једног фолдера. Синхронизација једног фолдера подразумева да већ постоји креиран фолдер и да када у њега ставимо неки документ, он се аутоматски појави на свим другим уређајима повезаним са вашим налогом (телефон, PC, лаптоп итд.). Ако на неком од уређаја направимо промену у том документу, она ће моментално бити синхронизована.

Предности Dropbox-а:

Dropbox је познат по својој једноставности и лакоћи коришћења. Карактерише га прегледан систем за праћење верзија и лако дељење, опције за колаборацију, и још много тога.

Dropbox нуди већу флексибилност од већине својих конкурената. Можете да подесите колико брзо отпремате и преузимате датотеке, што је одлично ако не желите да „крадете" пропусни опсег од неких других важних ствари, а ако постоје два уређаја на истој мрежи, они ће се синхронизовати много брже преко локалне мреже (LAN-а).

Dropbox клијент ради потпуно исто на свакој од већих платформи као што су Windows, Mac, Linux, iOS, Android, BlackBerry итд. Такође, својим датотекама можете приступити и преко веб интерфејса на било ком уређају који има интернет прегледач. Још једна велика предност Dropbox сервиса за складиштење јесте та што је његова популарност допринела да велики број програмера који развијају апликације у своје апликације и сервисе интегрише функционалност Dropbox синхронизације.

Dropbox бесплатно нуди 2 GB простора, међутим бесплатно можете имати до 18GB довођењем нових корисника (добијате додатних 500 MB простора по особи).

Адреса: www.dropbox.com

SkyDrive

Microsoft SkyDrive постоји већ дуже време, али је сервис тек недавно добио велико унапређење што га је поново довело у центар пажње. Мобилне апликације су доступне и за iOS и za Windows телефоне.

Microsoft SkyDrive веб интерфејс омогућава да креирамо и уређујемо документе у оквиру претраживача за Microsoft Office производе као што су Word, Excel, PowerPoint и OneNote. За сва претраживања задужен је претраживач Bing. Такође, фајлове и фолдере можемо да делимо са групама или путем јавних линкова. Документе можемо да поставимо без дозволе измене (само гледање) или да дозволимо измене.

Предности SkyDrive-а:

SkyDrive је веома добро решење за складиштење. Microsoft SkyDrive нуди 7 GB бесплатног простора за складиштење, што је више него што многи сервиси попут овог нуде.

Microsoft SkyDrive-у можете приступити на адреси: www.skydrive.live.com/

Picasa

Picasa је бесплатна апликација коју је креирао Google, а која омогућава да организујемо и уређујемо фотографије. Picasa је програм за рачунар који ради под MS Windows оперативним системом и може се преузети са адресе: http://www.picasa.google.com

После преузмања и инсталације програма, треба да по покретању одлучите да ли желите да Picasa „скенира" (прегледа) цео рачунар или само неке локације као што су десктоп, My Photos и My Documents директоријуме. Предлог је да пробате да то претраживање сузите само на поменуте фолдере, у случају да фотографије не држите на неким другим местима.

Ако дозволите да Picasa претражи цео рачунар покупиће сав његов садржај, графике рачунарских програма и друге слике које тешко да желите да видите у својим албумима. Касније је могуће њихово уклањање из Picasa-е. Користећи Picasa-у могуће је директно са дигиталног фотоапарата учитати слике, што је добра опција јер омогућава њихово организовање при преузимању на жељени начин.

Ствари које треба знати о Picasa

Picasa је софтвер који пружа могућност да једноставно прегледате, уређујете и организујете фотографије на свом рачунару. Оно што је карактеристично за овај програм је следеће:

Picasa не смешта фотографије на ваш рачунар. Када покренете Picasa-у, она једноставно претражи директоријуме на рачунару и прикаже фотографије које пронађе. Приказаће само оне фотографије које су одређеног типа за који сте ви одредили да их прикаже у директоријумима које сте ви навели при подешавању.

Ваше оригиналне фотографије се увек чувају у меморији рачунара. Када се Picasa користи за обраду слика, она никада не мења оригиналну фотографију. Измене на фотографији виде се само у Picasa-и све до тренутка када одлучите да те измене сачувате. Чак и тада, Picasa креира нову верзију фотографије на којој су примењена едитовања, остављајући оргиналну фотографију сачувану.

Picasa Веб албуми

Picasa веб абуми су веома једноставан начин да скинете слике са свог фотоапарата и рачунара и похраните их „у облаке". Picasa Веб Албуми пружају вам 1GB бесплатног простора који можете да искористите за смештање својих фотографија и да их поделите са пријатељима…

Адреса за приступ овом сервису www.picasaweb.google.com.

Ubuntu one

За кориснике Ubuntu оперативног система (једна од популарних LINUX дистрибуција) развијен је облак систем Ubuntu one. Оно што га издваја од осталих је чињеница да је за синхронизацију могуће дефинисати неколико различитих фолдера на рачунару, чиме је кориснику дата већа слобода у раду. Дакле – довољно је да фајл који желите синхронизовати преко Ubuntu One система снимите у фолдеру који је обележен да се аутоматски синхронизује са сервером и сав ваш посао је тиме завршен. Доступан је и корисницима осталих оперативних система, мобилних уређаја… Расположиви простор на серверу је 5GB. Омогућава аутоматску синхронизацију слика додатих са мобилних уређаја, музике (при чему је могуће слушати музику директно са интернета, уз симболичну месечну надокнаду, а уз то се добија и додатних 20GB простора на диску)…

Адреса за приступ овом сервису је: https://one.ubuntu.com/