понедељак, 22. септембар 2014.

4. Razred:Zadatak 01: Spisak ucenika (DOC u XLS)

Zadatak 01: Spisak učenika (DOC u XLS)

Početna situacija:

Turistička agencija "ABC Tours" koja organizuje ekskurziju za učenike četvrtog razreda jedne škole angažovala te je da pripremiš spiskove sa podacima o putnicima, odnosno učenicima četvrtog razreda. U razgovoru sa predstavnicima agencije dogovorili ste da za svakog učenika prikupiš i proveriš sledeće podatke:
  • redni broj učenika u dnevniku
  • prezime i ime učenika
  • pol učenika
  • datum rođenja
  • i podatak da li se učenik prijavio da ide na ekskurziju
Takođe, zbog jednostavnije provere svih podataka dogovoreno je da podatke organizuješ tabelarno i to tako da podaci o učenicima jednog odeljenja budu u jednoj tabeli na jednoj stranici A4 formata.

Potrebno je da pripremiš spisak učenika četvrtog razreda po odeljenjima. U prilogu se nalazi primer dokumenta sa spiskom učenika IV razreda po odeljenjima. Primer u PDF formatu možeš preuzeti i sa našeg portala
ovde.
Obavezno snimi preuzeti primer u folder na svom disku. Kako prvi put pripremaš ovakvu vrstu dokuementa za potrebe turističke agencije potrebno je da pažljivo na osnovu primera pregledaš i proučiš kako je dokument napravljen.
Kako ne bi gubio vreme zbog unosa velikog broja podataka možeš da iskoristiš podatke iz
ovog dokumenta.
Tvoj zadatak je da napraviš spiskove učenika u MS Word-u.

Nova situacija:

Po dogovoru napravio si spiskove učenika u MS Word-u i poslao turističkoj agenciji, koja je zadovoljna tvojim radom. Dokument koji si napravio možeš preuzeti ovde. Međutim, ispostavilo se da je neophodno da se napravi dodatni spisak učenika kojima je potrebna saglasnost roditelja za putovanje koji nisu punoletni u inostranstvo u periodu od 04. do 10. maja 2015. godine ili, drugim rečima, spisak učenika koji do 04. maja 2015. godine neće biti punoletni (mlađi od 18 godina), naravno vodeći računa i o tome da li se učenik izhasnio da želi da ide na ekskurziju, odnosno da li je poslednjoj koloni vrednost "DA". Ovaj zahtev agencije možemo rešiti na nekoliko načina, od kojih je jedan da selektujemo sve redove sa podacima o učenicima koji su rođeni 04. maja 1997. godine i kasnije, dok bi ostale redove obrisali ili sakrili.

Međutim, ubrzo zatim, sekretarica agencije je zatražila i strukturu odnosno broj učenika po polu po odeljenjima kojima je potrebna saglasnost kao i ukupne brojeve učenika po polu po odeljenjima. Sasvim očekivano, ako već imamo pripremljen spisak o podacima svih putnika u elektronskoj verziji, moguće je da će organizatori tražiti različite dodatne zbirne informacije po nekim kriterijumima.

Zaključujete da niste u mogućnosti da maksimalno iskoristite program za obradu teksta kao što MS Word 2010 da bi pripremili (generisali) nove dodatne informacije i spiskove na osnovu postojećih već unetih podataka. S obzirom da su svi postojeći uneti podaci prikazani tabelarno s jedne strane i sa druge imajući u vidu da programi za rad sa tabelama i tabelarnim kalkulacijama imaju više mogućnostu u ovoj oblasti odlučujete da za obradu podataka o učenicima koristite program MS Excel. Kopirate sve podatke iz programa MS Word u program MS Excel i zatim malo preuređujete tabelu tako da dobijate sledeću verziju spiska učenika koju možeš preuzeti
ovde.

Tvoj zadatak je sada da preuzmeš datoteku u MS Excel 2003 formatu (
Zadatak_01_Spisak_ucenika_XLS.xls), da je snimiš na svoj disk i da je zatim preurediš i pripremiš tako da ne menjaš i ne brišeš postojeće ranije unete podatke o učenicima, već samo da po potrebi dodaš novu ili nove kolone u kojima ćeš uneti odgovarajuće formule i da zatim fittriraš celu tabelu tako da budu prikazani samo oni redovi u kojima su podaci o učenicima kojima je potrebna saglasnost roditelja za putovanje van naše države.

Zahtevi koje treba ispuniti:

  1. naziv dokumenta: Spisak_ucenika_45_Prezime_Ime.doc, gde Prezime_Ime treba zameniti prezimenom i imenom učenika, 45 odeljenjem, kao na primer: Spisak_ucenika_42_Petrovic_Ana.doc
  2. potrebno je da dokument bude snimljen u formatu MS Excel 2003 (.xls)
  3. potrebno je da svi podaci budu u fontu Arial i to naslovi kolona podabljani veličine 9 pt.
  4. u toku rada povremeno (na svakih 5 ili 10min) snimaj dokument i proveravaj veličinu fajla (veličina fajla ne sme biti veća od 100 KB)
  5. u toku rada povremeno proveraj izgled celog dokumenta pre štampe (Print Preview)
  6. ceo filtrirani spisak učenika kojima je potrebna saglasnost roditelja treba da stane na jednoj stranici A4 formata, sve četiri margine po 2cm, orjentacija vertikalna
  7. tabela treba da bude centrirana u odnosu na levu i desnu marginu
  8. kodni raspored Serbian (Latin), sav tekst treba da bude latinični
  9. obrati pažnju na oznake za prelom stranica!
  10. svi podaci treba da budu centrirani kako u tabeli, tako i van nje, osim podataka o prezimenima i imenima učenika
  11. cela tabela treba da bude centrirana u odnosu na levu i desnu marginu
  12. sadržaj u svim ćelijama tabele treba da bude centriran i horizontalno i vertikalno, osim podataka o prezimenima i imenima učenika koji treba da budu centrirani vertikalno a horizontalno poravnati uz levu ivicu
  13. sve linije između ćelija table treba da budu sive boje
  14. boja pozadine prva dva reda treba da bude svetlo siva
  15. u poljima prve kolone za redne brojeve unosi samo brojeve bez tačaka, zareza ili drugih dodataka
  16. snimi dokument, proveri izgled pre štampe, naziv i veličinu fajla
  17. snimi dokument, proveri izgled pre štampe, naziv i veličinu fajla, proveri da li je sve u redu i postavi (upload) tvoj filtrirani spisak učenika na sistem za elektronsko učenje na ocenjivanje

Smernice prilikom rešavanja zadatka:

Prilikom rešavanja zadatka poželjno je, što je moguće bolje, pridržavati se uzorka rešenja za koja postoje slike kako bi trebalo da izgleda tabela u MS Excel-u i kako bi trebalo da izgleda prelged pre štampe (Print Preview) kao na slikama 1 i 2:

Rešenje Excel
Slika 1. Izgled rešenja u MS Excel-u
Rešenje PDF
Slika 2. Izgled prozora za pregled pre štampanja (Print Preview)

To znači da je neophodno dodati novu kolonu za podatke o Saglasnosti između kolona Datum rođenja i Ide u koju ćeš uneti odgovorajuću formulu i zatim fitrirati podatke po određenim kriterijumima. Obavezno proveri (testiraj) da li tvojre rešenje daje očekivane i dobre rezultate. Ako je potrebno promeni tip podataka u poljima za Datum rođenja. Obrati pažnju i na pregled pre štampe filtriranih podataka jer je zahtev da svi budu na jednoj stranici A4 formata.

Нема коментара: