недеља, 22. мај 2011.

Demografska slika Srbije

Демографска слика Србије

Нед, мај 22, 2011

Догађаји


Србија је земља са све мање становника и са све више старих. За годину дана мање нас је за око 35.000, а просечно домаћинство сада има три члана.Да су роде, изгледа, заборавиле на Србију, потврђује велика несразмера између броја рођених и умрлих. У последњих десет година мање нас је за око 200.000.

"Најрепрезентативнији податак је да у 370 села у Србији није рођено ниједно дете. И оно мало људи што живи на селу одлази са села. Одлазе млади људи, пре свега, девојке у репордуктивном периоду", каже директор Завода за статистику Драган Вукмировић.

У серијалу РТС-а "Задња кућа Србија" упозорено је да су села у пограничном појасу, од границе са Црном Гором до тромеђе Србије, Румуније и Бугарске, готово нестала.
Најновије истраживање показује да ће већина богатих села, око Кладова и Деспотовца, имати исту судбину јер се трећа, најмлађа генерација, са Запада неће вратити у завичај.
Демограф Владимир Никитовић каже да већ 50 година Србија нема довољну репродукцију, што значи да иза двоје људи не остаје двоје људи.
"Кад имате такво наслеђе не можете очекивати другачији исход него мањак становништва. Оно што можемо је да покушамо да наталитет буде већи да бисмо у будућности имали више људи који могу да рађају", рекао је Никитовић.
Поражава то што се у Србији годишње око 24.000 трудноћа прекине. Незванично, тај број је мног већи. Они који из здравствених разлога не могу да имају децу, суочени су са високом ценом вантелесне оплодње. Држава је, до сада, једном пару обезбеђивала два бесплатна покушаја оплодње. Има наде да ће их бити још.
"Преговарамо да се током следеће године укину ограничења која се односи на старосну доб, и да то остане у оквиру медицинске границе која је негде 45 година за жену. Кад то будемо добили онда ћемо покушати да добијемо и већи број покушаја", рекао је проф. др Александар Љубић, председник Комисије за вантелесну оплодњу.
Подстицање рађања и брига о старима, део су прописа које је држава донела како би демографска слика Србије била боља. Нажалост, пракса показује да ефекти тих прописа нису довољни.

РТС

Нема коментара: