среда, 11. април 2012.

2. Razred - MS Excel - Rad sa imenovanom grupom celija

 

 

 

Microsoft Office Excel

 

 

 

 

Rad sa imenovanom grupom ćelija

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                Nikola Lazić IV F1

Microsoft Office je programski paket napravljen 1989. godne za korisnike Apple Macintosh-a.  Ubrzo nakon njegovog izdavanja napravljene su i prve verzije za operativni sistem Microsoft Windows.

Do danas je izbačeno više verzija Microsoft Office-a (MO 3.0, 4.0, 95,97,2000, XP, 2003, 2007, 2010)  ali  najčesšće se koristi Microsoft Office 2003.

Svaki  paket Microsoft Office-a se sastoji od skupa programa među kojima se najviše koriste Word (za obradu teksta) , Excel (za rad sa tabelama), Outlook (program za e-mail), Power Point (za prezentacije).

Za ekonomiste najpogodniji i najznačajniji jeste Microsoft Excel koji služi za rešavanje problema matematičkog tipa pomoću tabela i različitih formula.

Može se koristiti i za izradu jednostavnijih baza podataka (za izradu složenijih baza podataka koristi se Microsoft Access) a na osnovu unetih podataka može se izraditi i grafikon.

 

                                    Slika br.1  Izgled radne površine Microsoft Office Excel-a

 

Kada pokrenete Microsoft Office Excel otvoriće vam se novi prozor , čiji je izgled prikazan na slici 1, koji predstavlja radnu površinu ovog programa.

Veći deo radne površine zauzimaju pravougaone površine ili kako se drugačije nazivaju ćelije.

Horizontalni niz ćelija naziva se red dok  vertikalni niz predstavlja kolonu. Redovi su numerisani brojevima a kolone su označene slovima.

Na samom vrhu prozora nalazi se naslovna traka koja prikazuje naziv dokumenta čiji sadržaj se pristupa.

Sledi  glavni meni sa 9 opcija od kojih svaka  sadrži dodatne mogućnosti u okviru padajuće liste.

Ispod glavnog menija nalazi se prostor za palete alata. Ovaj prostor se može urediti po vašoj želji , možete dodavati i sklanjati potrebne palete alata.

Ispod korisnih alata nalazi se i prostor za formulu. Ovde možete detaljno analizirati sadržaj formule koju koristite i vršiti njene izmene ukoliko je to potrebno.

U donjem delu prozora nalaze se oznake radnih listova. Jednostavno klikom na neku od tih oznaka može se preći na novi radni list koji prestavlja novi prazan prostor za rad.

Statusna traka na dnu Microsoft Office programa prikazuje status opcija koje su izabrane da se prikazuju na statusnoj traci. Mnoge opcije su podrazumevano izabrane, ali možete prilagoditi statusnu traku i uključiti ili isključiti neke opcije.

Ukoliko prilikom rada u Excelu koristite  veliki broj podataka i teško se snalazite, vaše ćelije možete dobro organizovati tako što ćete svakoj od njih dodeliti ime. Ime ćelije mora biti formirano tako da tačno opisuje funkciju koju vrši, može se reći da je to ime opisno npr. POREZ, PRIHOD, RASHOD ili neko drugo ime koje vam je odgovara.

Sama procedura imenovanja ćelije ili grupe ćelija je sledeća:

·        Potrebno je da se izabere ćelija ili grupa ćelija kojoj želimo da dodamo ime

·        Aktivirati opciju INSERTNAMEDEFINE i otvoriće se novi prozor (slika br. 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

                                Slika br. 2  Prozor opcije Define Name

 

Ime odabrane grupe ćelija možete uneti u prvom praznom polju odnosno u polju NAMES IN WORKBOOK.

Ispod ovog polja nalazi se još jedan prazan prostor koji služi kao lista dodeljenih imena.

U donjem delu prozora nalazi se i polje REFERS TO koje nam pokazuje radni list koji koristimo i adresu ćelija koje imenujemo. Postoji mogućnost da sami dodate adrese ćelija.

Na desnoj strani prozora nalaze se četiri tastera. Prvi je taster OK koji služi za prihvatanje promena. Sledeći je taster CLOSE služi za zatvaranje prozora, ADD za dodavanje nove grupe ćelija i DELETE za brisanje postojeće imenovane grupe.

Jednostavniji način da se postigne imenovanje ćelija je preko kombinacije tastera Ctrl+F3.  Prvo je potrebno da se odaberu ćelije a onda i pritisnuti kombinaciju tastera.

Ukoliko želite da pristupite određenoj grupi imenovanih ćelija to možete učiniti tako što ćete u glvnom meniju izabrati EDITGO TO ili lakšim putem preko tastera F5.

Rad sa imenovanom grupom ćelija vam skraćuje vreme obrade podataka u Excel – u, olakšava upotrebu funkcija i izračunavanje podataka i pored toga čini vaš radni prostor u Excel-u organizovanijim.

 

 

 

Ova tabela pokazuje izračunavanje kalkulacije cena primenom adresa ćelija, što se može videti u liniji za formulu.

Poznati su podaci o količini proizvoda kao i ceni bez PDV-a, potrebno je izračunati iznos PDV-a, cenu sa PDV-om i ukupan iznos za svaki proizvod.

 

 

Ova tabela pokazuje izračunavanje kalkulacije cena putem imenovanih grupa ćelija.

Potrebno je da selektujete svaku kolonu pojedinačno i imenujete je na već objašnjen način.

Ćelije od B2 do B6 imenovati kao količina, C2 do C6 kao cena bez PDV-a i tako redom.

Postupak izračunavanja je jesnostavniji jer umesto da upisujete adrese ćelija upisete samo imena grupa tj. kolona. 

Kolona PDV se može izračunati tako što u označite ćeliju D2 i u njoj upišete sledeće   =Cena_bez_PDV_a*18%.

Dobija se rezultat za prvi proizvod, a da bi se dobilo rešenje   za ostale proizvode ne morate kucati ponovo, već samo selektovati ćeliju sa rešenjem, kliknuti na donji destni ugao ćelije i prevući do poslednje ćelije u koloni.

Tako se cena sa PDV-om dobija kao zbir cene bez PDV-a  i kolone PDV, a kolona „Iznos"  kao proizvod količine i cene sa PDV-om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара: